Специалният прокурор Робърт Мълър събрал данни, че тайна среща на Сейшелските острови представлявала опит за установяване на неофициален канал за връзка между администрацията на Доналд Тръмп и Кремъл, съобщи в. "Вашингтон пост".

Това противоречи на показанията на един от участниците пред конгресмени.

Срещата се състояла малко преди встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари 2017 г.

В началото на миналата година Ерик Принс - основателят на частната охранителна компания "Блекуотър", се видял с приближен на руския президент Владимир Путин и по-късно заявил пред конгресмени, че срещата била случайна, а не планирана дискусия на руско-американските отношения. Руснакът бил Кирил Дмитриев, шеф на държавния Фонд за преки инвестиции (ФПИ).

Свидетел, сътрудничещ на Мълър, разказал пред участниците в разследването, че срещата била подготвена предварително, за да може представителят на преходната администрация на Тръмп да се види с пратеник на Москва и да обсъди с него бъдещите двустранни отношения, твърдят информирани анонимни източници.

Американо-ливанският бизнесмен Джордж Надер, който помогнал за организирането на срещата на Сейшелите и присъствал на нея, дал показания по въпроса пред разширено жури, събиращо данни за преговори между хора на Тръмп и Кремъл в рамките на разследването.

Надер започнал да сътрудничи на Мълър, след като при пристигането си на летище "Дълес" във Вашингтон бил спрян и получил повиквателна за разпит във ФБР.

Принс заявил пред членовете на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите, че не е планирал да се срещне с Дмитриев на африканския архипелаг. Но когато обсъждал на Сейшелите финансови сделки с чиновници от ОАЕ, те внезапно го поканили в бара на хотела, за да се види ам с руския емисар.

Ерик Принс отдавна познава Джордж Надер и веднъж му поръчал да опита да сключи сделка с иракското правителство след нахлуването на САЩ там.

Според настоящи и бивши официални представители чиновниците от преходната и сегашната администрация на Тръмп познавали Надер като човек с политически връзки в Близкия изток, който можел да помогне за ориентирането в сложната дипломатическа обстановка в региона.

Сега участниците в разследването подозират, че срещата на Сейшелските острони вероятно е била един от първите опити за установяване на неформален канал за връзка между правителствата в Москва и Вашингтон, твърдят запознати. по думите им версията на Надер се смята за ключово, но не единствено доказателство за това какво се е случило тогава.

Бизнесменът и срещата представляват интерес за Робърт Мълър и екипа му, тъй като той разследва дали в предизборния щаб на Тръмп са постъпвали пари или други помощи от чужбина, както и дали в първите дни на управлението му хора от неговата администрация са били в контакт с руски длъжностни лица.