Италия има първия чернокож сенатор в историята си. При това той е избран с бюлетината на крайнодясната Лига, отбелязва в. "Гардиън".

И това според родения в Нигерия Тони Иуоби показва, че партията му няма проблеми с имиграцията, стига тя да е законна. Антиимигрантската риторика на Лигата е главната причина за най-силния й досега резултат на избори.

62-годишният Иуоби, който е бизнесмен, водеше кампанията си с партийния лозунг "Спрете нашествието". Той бе избран в малкото градче Спирано в северната провинция Бергамо - част от областта Ломбардия. А Лигата спечели 18 на сто от гласовете на парламентарните избори на 4 март.

Атилио Фонтана, който е съпартиец на Иуоби, пък стана новият губернатор на Ломбардия. В началото на кампанията той се прочу с изказването, че напливът на мигранти в Италия заплашва да изтрие бялата раса.

Тони Иуоби притежава компания за информационни технологии. Той пристига в Италия в края на 70-те години на ХХ век, за да учи в Перуджа. След това се мести в Спирано и изтъква, че именно там е намерил двете любими неща в живота си - своята съпруга и Лигата, която по онова време се нарича Северна лига. Нигериецът става общински съветник от партията през 1995 г.

Иуоби е католик и смята, че хората трябва да влизат в Италия законно, както го е направил някога той.

"Дойдох със студентска виза. Това стана преди повече от 40 години и идването тук означаваше да имаш виза. Партията ми се бори да възстанови законната имиграция", казва новоизбраният сенатор.

Лигата показа най-добри резултати в трипартийната дясна коалиция, спечелила най-много на брой гласове. Коалицията обаче не успя да вземе необходимото мнозинство от 40 на сто, за да управлява сама. Сега партиите водят преговори с други формации за съставяне на правителство.

Тони Иуоби изиграва ключова роля в успеха на Лигата. Той помага в изработването на някои от главните партийни политики, след като е назначен от лидера Матео Салвини за шеф на нейната комисия за миграция и сигурност.

Сред целите, които Лигата си поставя, са улесняването на депортирането на незаконно пребиваващи мигранти, отказ от приемане на хора без документи за самоличност, пристигащи със спасителни лодки, и развиване на проекти за икономическа помощ в целия ЕС с родните страни на мигрантите, за да бъде спряно идването им.

"Това, че Салвини назначи мен за шеф по имиграцията, показва, че той много добре знае какво прави", казва Иуоби.

Подобно на Матео Салвини, който призовава за "масово прочистване" на Италия от незаконно пребиваващи, Тони Иуоби е взел на мушка 600 000-те души, пристигнали на Южното крайбрежие на страната през последните 4 години. Най-много кандидати за убежище са от неговата родна Нигерия.

"Всеки, бягащ от някоя страна поради конфликт и война, трябва да бъде приютен - смята Иуоби. - Но всеки, напускащ по неправилни причини и пътуващ към други страни по неправилния начин, трябва да бъде спрян. Имиграцията не трябва да струва живота на хиляди хора в морето, нито да струва дори цент на приемащата страна."

Чернокожият сенатор е категоричен, че Лигата е против имиграцията като такава. Никой не може да спре движението на хората, то е в човешката ДНК. Но партията е твърдо срещу незаконната имиграция.

Лигата не е расистка партия, категоричен е Тони Иуоби. Той призова към спокойствие чужденците, които са обезпокоени от зачестилите напоследък нападения на расова основа в Италия.