Тези дни се навършват 75 години от спасяването на българските евреи. Това събитие е една от големите гордости на България. То предизвиква и спорове, тъй като евреите от Беломорска Тракия и Македония - земи, които са били администрирани от България по време на Втората световна война, не са спасени.

В крайна сметка фактите са следните. Спасени са около 48 000 евреи от т.нар. "стари предели" (земите в границите на България от преди влизането на страната в Тристранния пакт). Заслугата за това е на цялото българско общество, на тогавашните държавни институции, както и на Българската православна църква. Има, разбира се, и конкретни исторически личности с големи заслуги за това спасяване. 11 343 евреи от Тракия и Македония са изпратени в лагерите на смъртта. 

Има обаче и данни, че България има заслуги за спасението на около 1000 евреи от румънски и унгарски произход. Тази интересна история, която вероятно на Запад би била повод за сценарий на филм, у нас все още не е достатъчно известна. Това е станало чрез издаването на транзитни визи, за да могат евреите от Румъния и Унгария да преминат през България на път за Турция и Палестина.

Официално у нас е имало забрана за издаването на такива визи. Въпреки това обаче директорът на тогавашаната консулско-стопанска дирекция, пълномощният министър Никола Пецев, заедно с легационните съветници Никола Ванчев, Хари Левенсон и Любен Златаров, не са се съобразили с тази забрана и са издавали такива визи.

"Не зная къде са ви запокитили ураганите на войната вас – Басада и Юдита, Давид и Мия, Естер и Якоб. И повече съм сигурен, че тези редове едва  ли ще достигнат до Вас. Може би Ви е известно и може би никога няма да узнаете кому дължите своето избавление. Да, Пецев, и Ванчев, Левенсон и Златаров се наричат хората, благодарение на които вие днес живеете. Може би не знаете имената на четиримата българи, които спасиха живота Ви, но знайте и помнете винаги какво щеше да Ви сполети в отминалата война! Всеки които се запознае с тези мъже, ще се убеди, че българските евреи сме неразделна частица от истински демократичен и толерантен народ и ще си обясни защо тъкмо в нашата страна стана възможен уникалния факт за нашето спасение в годините на Втората световна война. “

Това пише в своя статия журналистът Исак Бераха.

След 1941 г. легациите ни в Букурещ и Будапеща са започнали да се получават молби за издаване на транзитни визи за преминаване през България на път за Турция и Палестина.  Издадени са около 430 подобни визи, което се установява от документи. В действителност обаче те са много повече. Тези действия са били конспиративни от чиновниците, без да се знае официално от правителството и вероятно спасените евреи са над 1000. Германският пълномощен министър Адолф Бекерле е бил против тази дейност - получава уверения от правителството, че е прекратена и докладва за това в Германия. 

Същият този Бекерле неволно прави най-големия комплимент на българите, изтъквайки тяхната толерантност, останала неразбираема за него.

"Българското общество не разбира истинското значение на еврейския проблем. Наред с малкото богати евреи, в  България има много бедни, които са работници и занаятчии... Обикновеният българин не разбира смисъла на борбата против еврейството, още повече, че и расовият въпрос по природа не му е понятен...

Аз съм твърдо убеден, че министър-председателят и правителството желаят и се стремят към окончателното и безвъзвратно решаване на еврейския въпрос. Обаче те са свързани с манталитета на българския народ, комуто липсва идеологическо възпитание, което ние имаме... Българите... не намират у евреите никакви недостатъци, които да оправдаят някакви особени мерки срещу тях...", изтъква Бекерле.