Правителството ще даде 3 млн. лева на община Хайредин, Видинско, за ремонт на прелелият вчера язовир. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на Министерски съвет.

Темата на заседанието бяха новите мерки срещу преливането на язовирите. Вчера във видинската община бе обявено частично бедствено положение, след като язовир "Рогозин-1" преля.

Борисов обясни защо ще даде парите със специално постановление:

"Месеци наред чувам - независимо от мерки, мерки, мерки, пари, мерки, и едно безкрайно администриране между държава, общини, агенции, структури, и това, което най ме вбесява е, че само чувам как нещо не може да стане: „Трябвало специално постановление; но такова постановление не можело, защото влизало в разрез с обществените поръчки; обществените поръчки трябвало да отидат през екологията до еди къде си; кметът кандидатствал – първо били 70 хиляди лева, после станали 700 хиляди лева, после станали милион и 700 хиляди лева“. Лавинообразно нарастват цени, суми и всичко останало."

Как обаче ще се реши този проблем? С отделна аварийна компания, която да се занимава само с това - идея, изказана от министъра на икономиката Емил Караниколов.

"Дали да ползваме на НЕК, тези, които ремонтират държавните язовири и които ги наблюдават и работят по тях. Ще питам и колегите от Врачанско какво мислят, защото толкова години се занимават", добави той. 

В заседанието участват както министрите, така и директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, заместник-председателят на Агенцията по метрология Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана.

Борисов обясни, че на среща с хидроинженерите от областта е научил проблема на язовирната стена - от едната страна я взривявали бракониери. Другата е правена аварийно и преливникът не е работил.

"Какво толкова сложно има на тези съоръжения, това са кранове, които се поддържат в изправност", попита бившият пожарникар.

Ситуацията в Хайредин - овладяна

Частичното бедствено положение в Хайредин бе в сила до снощи. Ситуацията в района обаче е вече по-спокойна, обясни директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов в Министерски съвет след заседанието.

"От 12.00 ч. до 6.00 ч. нивото на язовира е паднало с 28 сантиметра. Усилията, които вложихме за изпомпване на водата от язовира и прехвърлянето й в долния язовир, и "наливането" на скална маса, даде резултат", добави той пред журналисти.