Много вероятно е бившият руски двоен агент Сергей Скрипал да е отровен с веществото новичок.

Това заяви британската премиерка Тереза Мей в понеделник. Тя обвини Москва, че стои зад инцидента със Скрипал и дъщеря му Юлия. От 4 март 66-годишният бивш полковник от руското военно разузнаване и 33-годишната му дъщеря са в тежко състояние в болница в южния град Солсбъри.

Що е то "Новичок"?

• Названието означава буквално "новак".

• Веществото е разработено в бившия СССР през 70-те и 80-те години на ХХ век. То е силно отровно нервнопаралитично вещество с малко по-различен състав от по-известните отровни газове VX и зарин.

• Смята се, че новичок е от 5 до 10 пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Вероятно Москва не е декларирала веществото или съставките му пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договора, забраняващ тяхната употреба.

• Новичок е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му лесно може да бъде прикрито като законна химическа промишленост.

• Химикалът предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и блокаж на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване, изтъква експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

Русия и САЩ имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Москва приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси през миналата година. Вашингтон е във финалните етапи на унищожаването на своите запаси. 

От ОЗХО заявиха, че са силно обезпокоени от отравянето на Скрипал, предадед агенция Франс прес.

"Изключително тревожно е, че все още се използват химически вещества за нараняване на хора. Извършителите трябва да понесат отговорност за действията си", заяви генералният й секретар Ахмет Юзюмджю.

Присъдата на изобретателя

Вил Мирзаянов. Снимка Фейсбук

Отровените с новичок могат спокойно да бъдат смятани за мъртви.

Този страшен извод направи в интервю за в. "Дейли телеграф" живеещият в САЩ руски химик Вил Мирзаянов. Той е смятан за един от създателите на отровното вещество.

"Това вещество е 10 пъти по-силно от което и да е друго подобно с нервнопаралитично действие. На практика е невъзможно да се излекуваш от него. Дори отровените да останат живи, те никога няма да живеят нормално", изтъква Мирзаянов.

Според него отровителите имали два компонента на новичок и са ги смесили малко преди да използват получения аерозол за отравянето на Сергей Скрипал.

"Два грама от веществото могат да убият 500 души. Възможно е да има и други отровени, които по-късно ще усетят симптомите", смята ученият.

Единствената причина бившият шпионин и дъщеря му да са още живи е фактът, че те са се намирали близо до военен център на британската армия и много бързо са получили противоотрова. Това изтъкват военни източници в Обединеното кралство.

След инцидента в Солсбъри бяха изпратени над 250 командоси и антитерористични части, които търсиха и следи от веществото, каквито бяха намерени в ресторанта, където са били по-рано Скрипал и дъщеря му. Освен това британските власти съобщиха, че ще проверят гробовете на починалите по-рано съпруга и син на руския шпионин.