Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от Франс прес. По странно съвпадение смъртта му е на рождената дата на друг велик физик - Алберт Айнщайн.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън.

Гениалният учен е починал в дома си близо до Кеймбридж, съобщават от семейството му. Ще го помним с красивия му ум и невероятното чувство за хумор, добавят те.

 "Неговият кураж и постоянство с неговия блясък и хумор вдъхновяваха хората по цял свят", се изтъква още в съобщението за смъртта му.

Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. той е диагностициран с амиотрофична склероза и лекарите му дават не повече от две години живот. 22 години по-късно след пневмония му правят и трахеоктомия, която го лишава от способността си да говори и той започна да използва реч синтезатор.

Сериозното заболяване не е пречка Хокинг да се превърне в един от най-известните теоретични физици на нашето време. Основното поле на неговите научни изследвания са космологията и квантовата гравитация. Голяма част от времето си той посвети на изучаването на черните дупки. По-специално британският физик е автор на теорията за "изпарението" на черни дупки, дължащи се на радиация (това явление се нарича "Хокинг лъчение").

Стивън Хокинг е автор на много популярни научни книги, включително "Кратка история на времето", "Черни дупки и млади вселени", "Светът накратко" и други.

Приятелят на Хокинг - друг известен физик Нийл деГрас Тайсън, заяви, че смъртта на Хокинг е оставила "интелектуален вакуум".

Хокинг отхвърляше тезата за задгробен живот след смъртта, като казваше, че това е убежище за страхливците. "Живях под заплахата от ранна смърт през последните 49 години от живота си", споделяше гениалният учен. При все това аз не се страхувам от смъртта, но и не бързам да умра. Има толкова неща, които трябва да свърша преди това!"

Попитан за смисъла на човешкото съществуване в интервю пред "Гардиън", Хокинг казва, че нашият мозък е като компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят.

"Няма рай и живот в отвъдното за развалените компютри, това е само една красива приказка за хора, страхуващи се от тъмнината!"

"Доколкото съществува такава сила като гравитацията, Вселената би могла да създаде себе си от нищото. Не е необходим Бог, за да запали "огъня" и да накара Вселената да работи", казва Хокинг в книгата си The Grand Design.

Запитан в едно интервю по повод неговата 70-годишнина за какво мисли през повечето време, той отговаря:

"За жените. Те са пълна мистерия."