26-годишен мъж е загинал, а друг на 46 години е пострадал с много тежки изгаряния при пожар в завод "Арсенал" в Казанлък, сигналът е бил подаден в 10.25 часа. Пожарът е избухнал в цех 130 на завод 3.

На място са изпратени два екипа на пожарната. Огънят вече е потушен, започва разследване. Пострадалият е настанен в клиниката за изгаряния на болницата в Стара Загора. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че са били нарушени изискванията за безопасност на труда, поради което е възникнал пожар.

"Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно вещество. За жалост има тежки обгаряния", каза вътрешният министър в парламента.

През последните години взривовете и жертвите в "Арсенал" са особено чести. Според данни от Главна инспекция по труда, в последните години са направени близо петдесет проверки в частната фирма и са констатирани над 460 нарушения на условията за безопасност на труда.

От 2000 г. насам в България има повече от 20 инцидента с човешки жертви в предприятия от военнопромишления комплекс, като най-много от тях са в заводите на "Арсенал” и в "Миджур" в Горни Лом.

Очаквайте подробности.

Черната статистика

На 25 април 2016 г. двама души загинаха от раните си, получени при обгаряне, при възникнало запалване на машина в цех 120 на Завод 3 на територията на "Арсенал" в Казанлък. Загиналите са специалистът по производство на барути, 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков - технически-директор на Завод 3 и 41-годишният настройчик Румен Райчев. И двамата са дългогодишни служители на "Арсенал".

На 6 юни 2015 г. един е загинал и четирима са тежко ранени след взрив на военен полигон на "Вазовски машиностроителни заводи" - Сопот. Взривът е станал на полигона в с. Анево. Загиналият е цивилен американски гражданин, чужденци са и двамата ранени, единия от които много тежко пострадал.

На 14 април 2015 г. взривове разтърват Иганово. Инцидентът възниква в производствен цех на ВМЗ "Сопот" за термоглави.

На 21 март 2015 г. около 19:30 ч. един от охранителите на Шести холандски склад на ВМЗ-Сопот, намиращ се в землището на село Иганово, подава сигнал за взривове. Пострадали няма.

На 19 декември 2014 г. в с. Мъглиж избухва взрив на частен завод за боеприпаси. Загива един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж са ранени. Експлозията става във фирма, специализирана в производството на патрони и ловни муниции.

На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на "Военен завод - Миджур" в района на с. Горни Лом, община Чупрене, 15 души са изпепелени заради човешка грешка при утилизирането на боеприпаси.

На 8 август 2014 г. в Костенец, в завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква експлозия. Пострадалите са 10 души.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на "Арсенал" край Мъглиж избухва взрив. Вследствие множество травми с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.

На 12 септември 2012 г. два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод "Арсенал" - Казанлък. Пострадали няма.

На 5 юни 2012 г. при пътния възел "Петолъчката" край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на "Берета Трейдинг". Базата е бивш завод на "Терем" – Трявна. В момента на взрива в нея се намират 13 души, като седем от тях са ранени.

На 10 януари 2012 г. избухва взрив в едно от поделенията на ВМЗ-Сопот в карловското с. Иганово. Пострадват двама мъже и една жена. Според изпълнителния директор, взривява се пресформата за иницииращо взривно вещество. При разследването на случая обаче е установено, че пресата не е почистена правилно и това довежда до проблема.

На 12 ноември 2011 г. около 9 часа се взривяват бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете има около 3000 снаряда от калибър 152, няма химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Няма пострадали хора.

На 21 юни 2011 г. жена на 51 години е тежко ранена при експлозия във Военен завод 4 в с. Мъглиж - филиал на "Арсенал" АД. При взрива тя изгубва едната си ръка.

На 3 февруари 2010 г. в завод "Миджур" в село Горни Лом, община Чупрене избухва пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.

На 9 август 2008 г. в склад на военния завод "Арсенал"” в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви.

На 3 юли 2008 г. около 6:30 ч. във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухва взрив. Експлозиите продължават през целия ден. В поделението се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Щетите са около 8 млн. лева.

На 30 ноември 2007 г. взрив в завод "Миджур". Нанесени са само материални щети.

На 9 октомври 2007 г. при взрив в "Арсенал" загива 48-годишният Атанас Атанасов.

На 23 май 2007 г. в завод "Миджур" в Горни Лом при експлозия на поточната линия в един от цеховете загива мъж на 28 години, а една 39- годишна жена е ранена.

На 6 април 2006 г. в завод "Миджур" избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов.

През 2002 г. две експлозии, следствие от пожар, изпепеляват тогавашния цех за производство на тротил в завод "Миджур" - с. Горни Лом., но пострадали няма.

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.