Четири апетитни плажа по Южното Черноморие раздаде днес правителството на концесия за 15 години на фирми, близки до ДПС, до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев и до бившите силови групировки ВИС и СИК.

Това става на фона на многократно изказваното от ресорния за туризма вицепремиер Валери Симеонов мнение, че бреговата ивица у нас се държи от групировки. Още в края на миналата година Симеонов изброи: "И така, равносметката е: Слънчев бряг-север - Маджо, Слънчев бряг-юг - ВИС, Несебър-юг - ВИС, Поморие-централен - братя Маргини, Бургас-север - братя Маргини, Созопол-Харманите - ВИС, Созопол-централен - подготвен за братя Маргини, Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС. На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!"

Кабинетът даде за срок от 15 години плажа в Росенец, където се простира т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - двореца в Отманли. Новият стопанин е... фирмата, построила "сарая" - "Хермес Солар" ООД, близка до ДПС. От всички раздадени днес плажове най-скромна концесионна такса ще заплаща "Хермес Солар" - едва 12 092,40 лева.

Историята около тази концесия е любопитна покрай отказа на предишния й стопанин от конкурса за наематели. През май 2017 г. със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова дружеството бе посочено като новия наемател на "Росенец-север". 

370-метровата брегова линия и плажна ивица е с площ от 9226 кв. метра и бяха отдадени под наем срещу сумата от 48 000 лв. годишно на "Хермес Солар". Компанията, която преди 2014 г. е била собственост на Хайрие Хаджийска, най-близкия сътрудник на покойния вече секретар на Доган - Ахмед Емин, "печели" търга с тайно наддаване за плажа на втора стъпка. Причината е, че класираната на първо място фирма се отказва.

От документа не се разбираше какви са причините "Томи-Ар" ЕООД да не пожелае да управлява плажа през тази година - отказът е бил депозиран писмено в Министерството на туризма два дни след като печели търга и е издадена заповед и за това. Справка показва, че и в предишни години именно тази компания е печелила търговете и е оперирала на плажа. До появата на "Хермес". От "Томи-Ар" отказаха всякакви коментари за мотивите си да се откажат от спечеления търг.

Самата история на "Хермес Солар", която иначе произвежда соларни панели, е любопитна. Компанията е създадена в началото на 2011 г. в София и сред акционерите е Хайрие Хаджийска. Това е дамата, която е работила с Ахмед Емин до самоубийството му през 2008 г. Компанията има кредити от КТБ. Според публикация от края на 2014 г. в блога "Финансови смислици" на Мирослав Иванов задълженията на компанията към банката са били погасени със заем от Първа инвестиционна банка. 

Строежът на морския сарай започва през 2014 г., а малко преди това в собствеността на "Хермес Солар" настъпват промени - трима от акционерите, в това число и Хаджийска заедно с брат си, вече не са част от компанията, а и досега управител и мажоритарен акционер е Снежана Карова. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011-2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС. В компанията остава един от предишните й акционери - руският гражданин Георгий Серопян.

Иначе според правителственото решение за плажа в Росенец концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни принадлежности цена за един чадър от 10 лв. и за един шезлонг също от 10 лв. Средствата за организация на целогодишно санитарно хигиенно поддържане на плажа са в размер на 20 000 лева.

Едва ли ще бъдат допускани обаче курортисти на плажната ивица в Росенец, тъй като станаха известни случаи от последните две години, в които гардове гонят летовниците оттам.

Няма случайни хора

Днес на концесия за 15 години бе решено да бъдат дадени още три плажа по Южното Черноморие: "Св. Влас - болницата" на "Тера Тур Сервиз" ЕООД, "Слънчев бряг-север" - на "Голден сендс бийч" ООД, и "Несебър-юг", на "Ауто Фактор" ЕООД. Цените за съоръженията на плаж "Св. Влас - болницата" ще са по 7 лв. Чадър и шезлонг за по 9 лв. ще се предлагат на плаж "Слънчев бряг-север", а на "Несебър-юг" цената ще им е по 8 лв. Съгласно методиката за образуването на концесионната такса новият стопанин на плажа в Св. Влас ще плаща 64 807,45 лв. годишно, на Слънчев бряг - 1 664 784,18 лв., а на Несебър 320 756,11 лв.

Друго обаче е любопитно. "Тера Тур" е на бащата на Валентин Златев - Васил Златев. 

"Ауто фактор" ЕООД е собственост на Кирил Спасов, който публикация на "Капитал" свързва с взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев.

"Голден сендс бийч" пък е собственост на Вйекослав Смрекар, който през годините е бил съдружник със знакови хора от СИК.

За инвестиции за целия срок на концесията за подобряване на пешеходния достъп до морски плаж "Св. Влас - болницата" са планирани 272 000 лв. без ДДС. Сумата за подобряване на облика на морски плаж "Слънчев бряг-север" е 12 567 875 лв. с ДДС. Инвестициите в мерки за опазване на околната среда и защитените територии на плаж "Несебър-юг" са 4 891 749 лв. с ДДС.