Съветските изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в българската армия, ще бъдат поддържани и ремонтирани в следващите 4 години от компанията-производител - руската РСК-МиГ. Решението е подписано от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов на 7 март, а днес протоколът за финализиране на обществената поръчка е публикуван. Предстои само подписването на договора между Министерството на отбраната и руската компания.

Става дума финал на поръчката за "интегрирана логистична поддръжка" на 12 изтребителя МиГ-29А и 3 изтребителя МиГ-29УБ, обявена в края на миналата година. Срокът и е 48 месеца, а прогнозната стойност - 81 294 416 лв., избраната процедура - пряко договаряне с РСК-МиГ.

Причината Министерството на отбраната да иска държавата да отново договор с руснаците за срок от 4 години е, че според писмо, получено от компанията, тя не е издавала на нито едно чуждестранно предприятие лиценз за "производство, доставка на резервни части и комплектуващи изделия; освидетелствуване, еталониране, удължаване на сроковете за експлоатация; техническо обслужване , ремонт и други работи, обезпечаващи комплексното сервизно обслужване на по-рано доставена продукция с военно предназначение".

Фирмата "Украинмаш" обаче обжалва процедурата с основен мотив, че не е спазен конкурентният принцип и не е вярно, че само руската компания може да извърши предвидените в нея дейности. И Комисията за защита на конкуренцията, и съдът - в началото на 2018 г., отхвърлиха исковете на украинците. 

Обжалването пък доведе до забавяне на договора с държавната РСК "МиГ" да не бъде подписан, а Министерството на отбраната "загуби" парите, предвидени за ремонт на съветската авиотехника, отпуснати от Министерския съвет с постановления в края на бюджетната 2017-а - това трябваше да са общо 47 млн. лв. или половината от предвидените с обществената поръчка пари. Тези средства се върнаха в държавния бюджет. 

От публикуваните в сайта на МО документи става ясно, че възложителят и руската държавна компания са се споразумели за малко по-ниски от първоначално обявените от РСК-МиГ цени за ремонтните дейности. Например изпълнителят е искал 7 500 евро за удължаване на летателния ресурс с 1 час (при гарантирани поне 1450 часа годишно общо за всичките машини), а министерството е постигнало цена от 6 250 евро на час. При превишаване на въпросните 1450 часа, цената на всеки следващ е понижена с още 1000 евро - до 11 325 евро. По повечето пунктове на поръчката обаче понижение на цените няма. Всяка година от споразумението цените за услуги и доставки ще растаст с 9%, а не с 10 на сто, както първоначално са предложили РСК-МиГ.

ТУК може да видите цялата документация по обществената поръчка.

Това е най-мащабната инвестиция в бойната авиация от години - и първата голяма военна поръчка в мандата на министъра на отбраната Каракачанов.

Настоящото правителство и мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" върнаха в изходна точка проекта за закупуване на нови изтребители. Министерството на отбраната още не е предложило нов вариант на инвестиционното намерение.