Руският газов гигант "Газпром" ще съкрати стотици работни места в чуждестранните си дружества за търговия и износ, включително и във Великобритания, и ще ги премести в Санкт Петербург, според два източника, запознати с плана, който идва във време на нарастващо напрежение със Запада. Новината за предстоящата сериозна реформа в дейността на държавната компания съобщи агенция Ройтерс.

Според един от източниците решението следва тенденцията руските държавни фирми да се оттеглят от Запада, като част от стремежа на руския президент Владимир Путин да репатрира капиталите в Русия, за да намали ефекта от санкциите, наложени на Москва от САЩ и ЕС, и да подкрепи икономиката на страната. 

"В Русия тази история може да бъде продадена като упражнение по създаване на работа на собствена територия. Полезно е, особено преди президентските избори ", казва източникът. На 18 март са президентските избори в Русия, на които се очаква Путин да спечели.

Новината за реорганизацията идва в момент, в който отношенията между Русия и Великобритания, където е най-голямото търговско дружество на "Газпром", са сериозно влошени, след като британският премиер Тереза ​​Мей заяви, че Москва е виновна за опита за убийство на бивш руски двоен агент в Солсбъри.

Решението за съкращенията обаче беше взето по-рано тази година, много преди да избухне шпионският скандал, според източници, които отказват да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса, предаде Ройтерс.

"Газпром", чието седалище е в Санкт Петербург, заяви, че е твърде рано да коментира конкретни данни. Още през февруари компанията съобщи за плановете си да реорганизира външнотърговските си операции по износ и търговия, но не даде подробности.

В департаментите за търговия и експорт на "Газпром" работят около 2000 души, като по-голямата част от тях - около 1000, са в Лондон. Освен това компанията има офиси в Париж, Хюстън, Сингапур и няколко града в Германия. Не всички служители се занимават с търговия, в бройката са включени и специалисти по финанси и логистика.

При реорганизацията броят на хората ще бъде намален наполовина, докато приблизително толкова ще бъдат наети в Санкт Петербург, откъдето ще се вършат повечето търговски операции, според един от източниците на Ройтерс, който не дава повече подробности за това къде точно ще се случат съкращенията.

От отварянето на търговските офиси на "Газпром" в Лондон през 2005 г., руската държавна компания е наела десетки водещи трейдъри от конкурентни компании като Total и Gunvor. 

Репатрирането на капитали

Анексирането на Крим от Украйна, извършено от Русия през 2014 г. предизвика серия от санкции от САЩ и ЕС срещу Кремъл и неговите компании, а отношенията се влошиха още повече, след като Русия беше обвинена в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. 

Руски държавни банки като VTB (позната ни като акционер с 9.99% във фалиралата КТБ и като банка, финансирала сделките за "Булбартабак" и БТК - бел.р.) и компании като "Роснефт" оттогава ограничиха присъствието си на Запад, а някои от най-близките съюзници на Путин като бизнесмена Генадий Тимченко (чиито компании щяха да строят "Южен поток" в България - бел.р.) продадоха активите си на Запад и репатрираха капитала в Русия.

Западът многократно обвинява Путин в използването на "Газпром" като икономическо и политическо оръжие, след като компанията отказа да доставя газ на Украйна. По този начин наруши и доставките за Европа, макар Москва да отрича. Европа получава една трета от своя газ от Русия, а "Газпром" в продължение на 15 години изгради могъщо търговско отделение, за да спомогне за по-нататъшното увеличаване на тази зависимост.