ВКС окончателно остави в сила решението на второинстанционния Апелативен съд за Филип Михайлов, който помете група деца, състезавайки се в автогонка в Лесидрен. Младият мъж ще лежи 6 години и 6 месеца за убийството на Велислава Цанкова и Марино Цветанов и причинена средна телесна повреда на Петя Божкова. Присъдата е окончателна.

Случаят от ловешкото село потресе страната на 11 август 2015 г. Тогава 28-годишният Михайлов участва в гонка с Ален Асенов, когато удря четири деца - момче и момиче на по 16 години, които загиват, 15-годишната Даниела е с много охлузвания, а 8-годишната Петя е със счупване на ръката.

Двамата са с "Ауди" и БМВ, а случаят се развива на "междуградско" извън селото.

"Съперникът" му в селската надпревара Асенов няма как да бъде наказан, тъй като по онова време изобщо няма член в Закона за движение по пътищата, който да санкционира гонките.

Делото пред ВКС е образувано по жалби и на подсъдимия Филип Михайлов, и на частните обвинители срещу решение, с което през 2017 г. Апелативен съд - Велико Търново, намали първата присъда на ОС-Ловеч от 8 г. на 6 години и половина, както и размера на наложеното наказание "лишаване от право да управлява МПС" от 10 години на 9 години.

Деянието е квалифицирано като убийство по непредпазливост.

ВКС веднъж вече гледа делото и го връща на АС-Велико Търново за ново разглеждане, друг съдебен състав от стадия на съдебното заседание.

Михайлов носи отговорност, че деянието му е случайно, тъй като не по своя вина е бил поставен в невъзможност да избегне настъпването на общественоопасните последици, смъртта, телесната повреда и пр.

"При приетите от въззивния съд факти безспорно се установява, че подсъдимият сам се е поставил в невъзможност да предотврати настъпването на съставомерните последици, тъй като е управлявал автомобила със скорост, надвишаваща значително разрешената за пътния участък от 90 км/час – а именно 122,44 км/час. Загубата на напречна устойчивост на автомобила е резултат от превишената скорост, като подсъдимият е имал обективна възможност да възприеме пешеходците и да избегне удара, ако е управлявал превозното средство със скорост до и под 90 км/час" – пише в мотивите на решението.

ВКС не споделя, че шофьорът трябва да понесе облекчението по чл. 343а от НК: "ако деецът след деянието по предходния член е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия..." и т.н.

Както и апелативните съдии, тричленният състав на ВКС приема, че нито преместването на пострадалата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е установило след удара, нито призивът на дееца към децата да се обадят на тел. 112, още по-малко намерението за отместване на автомобила и освобождаване на тялото на пострадалия Марино Цветанов са фактически обстоятелства, сочещи за оказана помощ и обосноваващи преквалификация на деянието.

"Правилно в полза на подсъдимия са отчетени положителните характеристични данни, чистото му съдебно минало, данните за трудова ангажираност и изразеното съжаление за причинените тежки последици от деянието. Обсъдени са и всички отегчаващи вината обстоятелства, сред които младата възраст на починалите деца и броят и тежестта на причинени телесни увреждания на Петя Божкова", заключават съдиите.