"Европа ностра", водещата организация за опазване на културното наследство в Европа и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха най-застрашените обекти в Европа за 2018 г., съобщава БТА.

Това са следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, паметникът Бузлуджа в България, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Великобритания.

Тези паметници на европейското културно наследство са в огромна опасност, някои поради изоставяне или неадекватно развитие, други поради липса на експертизи или ресурси.

В следващите месеци експерти от "Европа ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка, заедно с други партньори и номинаторите, ще посетят избраните 7 обекта и ще се срещнат с основните заинтересовани страни.

Мултидисциплинарните екипи ще предоставят технически съвети, ще идентифицират възможните източници на финансиране и ще мобилизират широка подкрепа за запазването на тези забележителности.

До края на годината специалистите ще формулират осъществими планове за действие за избраните обекти.

Предишните списъци бяха публикувани през 2013 г., 2014 г. и 2016 г.

"7-те най-застрашени" за 2018 г. бяха избрани от Управителния съвет на Европа ностра измежду 12-те обекта, определени от екип специалисти по история, археология, архитектура, реставрация, проектно анализиране и финанси. Номинациите бяха направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на Европа ностра. 

Програмата "7-те най-застрашени" е учредена през януари 2013 г. от Европа ностра с основен партньор Института на Европейската инвестиционна банка. Тя е вдъхновена от подобен успешен проект на американската организация "Национално обединение за историческо съхранение". "7-те най-застрашени" не е програма за финансиране.

Паметникът Бузлуджа е номиниран за участие в програмата "7-те най-застрашени" от фондация "Проект Бузлуджа".

През юли 2016 г. БСП обяви, че си иска паметника. Миналата година бе лансиран проект Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Всяка година на 30 юли БСП провежда традиционния си събор на върха. Паметникът - официално дом-паметник на БКП, е издигнат през 1981 г., но в последните десетилетия не се поддържа, руши се и вече е опасен за посещения.