Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) не е уведомила европейските власти за открит птичи грип след умъртвяването на над 100 екзотични птици миналия месец, пише Mediapool.

"Европейската комисия и държавите членки са уведомени на заседанието на Постоянния комитет по здравеопазване на растенията и животните и безопасността на храните и фуражите, провело се от 28 февруари до 1 март 2018 г. в Брюксел", твърдят от БАБХ.

За това обаче няма никакви документални доказателства. По закон Агенцията е длъжна да съобщи за случилото се на страните-членки на ЕС и Световната организация за здравеопазване на животните. В публикуваните от ЕК документи обаче има само регистрирания случай на птичи грип от област Добрич, не и софийския.

От Mediapool са потърсили и Анка Падурару, говорителката на Комисията по въпросите за здравето и храните. Тя също е потвърдила, че последният случай, докладван от България, е от Добрич, не София.

От това следва, че или агенцията е убила птиците без основание, или е открила птичи грип и го крие от Европа. Според закона това трябва да се направи в срок от 24 часа след установяване на болестта.

Както Клуб Z писа, на 20 декември от БАБХ задържали птиците близо до границата. РИОСВ-Монтана ги настанява със своя заповед в столичната зоологическа градина до изясняване на случая. Междувременно обаче БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците с мотива, че може да са заразени с птичи грип, но без да са взети проби.

Директорът на зоопарка обжалва, като съдът уважава жалбата му и спира умъртвяването. Но късно - от БАБХ вече са иззели птиците преди излизането на съдебното решение и са ги пратили в газовите камери. Иначе те може да бъдат изведени от зоопарка само със заповед на този, който ги е настанил там - т.е. екоинспекцията в Монтана. БАБХ така и не обжалва съдебния акт, въпреки че оттам твърдяха обратното - което означава, че са съгласни с мотивите на съда.

От неправителствената организация "Четири лапи" считат, че БАБХ не само е нарушила редица нормативни актове с действията си, но потенциално е изложила на риск здравето на хора и животни. Те са изпратили и запитване то отделните компетентни органи във всяка държава-членка на ЕС с въпрос дали са получили информация за случая. За момента отговор има само от Латвия - те не са информирани.

От "Четири лапи" откриха петиция с настояване министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да освободи от поста му изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев. Министерството е започнало проверка по случая, но не е ясно дали тя е приключила.