Около петнадесет активисти изпълниха пърформанс в Лувъра в понеделник, 12 март, като протест срещу договора на музея за спонсорство с френската петролна и газова компания „Тотал“, съобщава The Art Newspaper.

Облечени изцяло в черно, участниците налягаха пред картината на Теодор Жерико „Салът на медуза“ (1818–1819), която изобразява оцелели върху импровизиран сал окаяни корабокрушенци. Като част от хореографията на акцията протестиращите падаха на пода, а същевременно два гласа публично порицаваха глобалната активност на компанията „Тотал“ и щетите, която тя нанася на околната среда и местното население.

Стресирани, някои посетители на музея били евакуирани от залата с творби на стари майстори, но протестиращите останали да лежат на пода, блокирайки галерията за около два часа.

Театралният пърформанс е организиран от базирания в Париж творчески колектив Libérons Louvre ("Свобода за Лувъра"), създаден с помощта на 350.org – международна неправителствена организация, бореща се срещу индустрията на изкопаемите горива, като част от борбата с климатичните изменения, която постави началото на кампанията Zéro Fossile във Франция.

Групата стартира и онлайн петиция, в която призовава Лувърът „незабавно да прекрати всички партньорства с индустрията с изкопаемите горива“.

Това е петият протест на Libérons le Louvre срещу институцията. През миналия март групата симулира петролен разлив на стълбите под статуята на Нике от Самотраки, като 40 активисти съблякоха черните си мантии и ги разположиха по стълбите.

През май 2017-а протестиращите направиха от черна хартия ято скорци и ги подредиха по парапета на балкона в Лувъра, а по-късно същия месец организираха пикник пред музея.

В деня на Европейското наследство през септември групата изсипа черна течност в басейна до пирамидата на Яу Мин Пей.

„Нашето наследство или имиджа на „Тотал“ – Лувърът трябда да избере какво иска да защитава“, обявиха от Libérons le Louvre във видео, публикувано във фейсбук.

От музея отказаха да коментират протестите и спонсорската си сделка с „Тотал“.

"Площад Славейков"