Прокуратурата образува 7 досъдебни производства след мащабна проверка на 329 договора между общински или държавни болници с частни дружества на територията на 14 области.

Говорителката на държавното обвинение Румяна Арнаудова напомни, че Сотир Цацаров разпореди пълна проверка в заведенията, мажоритарна собственост на държавата или кметствата след протести през октомври на персонала на фалиралата врачанска болница. Междинните данни (тепърва ще се проверяват половината области на страната, б.р.), дошли при обвинителите от Изпълнителна агенция "Медицински одит" на МЗ, са за 3 групи закононарушения:

- хипотеза за нарушаване на чл. 9 от Закона за лечебните заведения, който изрично забранява едни и същи медицински дейности да се предоставят от общинско/държавно и частно лечебно заведение, когато са на една и съща територия;

- договори за наем на апаратура и помещения между обществените и частните лечебници;

- множество договори за съвместна дейност.

"Повече от 7 години местните структури на МВР и прокуратурата дори не са били сигнализирани, или ако са били сигнализирани – за което между другото нямаме данни, – не са предприели никакви действия - подчерта Арнаудова. - И ако не беше този протест във Враца, нямаше дори да узнаем, че съществува този модел на болница в болницата. От което вече има 4-ма обвиняеми, включително и зам.-министър."

Лечебните заведения, в които влиза Софийската градска прокуратура с разследвания за безстопанственост, са:

- МБАЛ в Попово.
- УМБАЛ в Бургас.
- МБАЛ в Благоевград.
- МБАЛ в Русе.
- МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново.
- МБ "Атанас Дафовски" - Кърджали.

По всички тях разследванията са в София именно заради съмнения, че на местно ниво всички са си близки, включително полицаите и прокурорите.

Отделно, СГП е образувала дело за безстопанственост, осъществена на територията на „Пирогов“.

Румяна Арнаудова подчерта, че всички тези лечебни заведения практически са "на ръба на фалита", включително и Институтът за спешна помощ в София. Незаконосъобразността на сключването на договорите се извежда от различни закони, включително и от Националния рамков договор за 2017 г., каза тя.

На въпроса кои ще са обвиняемите, прокурорката обяви, че засега се водят проверки според вида на престъплението, а кръгът от лица - изпълнителни директори на болници, шефове на здравна каса, евентуално министри или зам.-министри, действали небрежно - ще се уточняват по-късно.

Ще се събират доказателства за действия - умишлени или по непредпазливост, на директори на здравни заведения, на сключване на договори, които са неизгодни за съответното общинско или държавно заведение, ще се събират доказателства за дейност на съответните длъжностни лица – било директори на НЗОК, било министър или заместник-министър на здравеопазването, които са издали разрешения за частни лечебни заведения на територията на държавните, което е грубо нарушение, отчете тя.

Малко по-късно през деня, след участието си в парламентарния контрол, темата коментира и здравният министър Кирил Ананиев. Специално по отношение на "Пирогов" той посочи, че става въпрос за оптимизация на дейностите, за да има по-малко административни разходи и повече пари за лечение на хората. И приведе пример: в спешния институт имало четири хирургични отделения, четири ортопедични, което било "ненужни структури, ненужни началници и управленски персонал"

Иначе засега от здравното ведомство не обмислят смяна на директорите на 7-те болници, обект на проверки.

"Когато прокуратурата каже резултатите от провеките, тогава ще вземем съответните законодателни и съдебни решения", посочи Ананиев.

Следващата седмица от министерството щели да излязат с конкретен оздравителен план за "Пирогов". Иначе такива планове вече действали във всички болнични заведения и по думите на Ананиев откакто действали, финансовото състояние на болниците се подобрявало. Няма болници в състояние на фактически фалит, уведоми министърът.

Осми пресен пример за нарушения в системата е текущото вече разследване в Ловеч, където вчера бе задържан шефът на регионалната здравна каса д-р Антонио Маринов. След договор с него само за 3 месеца частно болнично заведение е получило 979 000 лв. за различни дейности.

В Ловеч се води и още едно дело – отново за безстопанственост, по същата схема, като щетата за болницата в областния град по данни на АДФИ е 20 596 364 лв., заяви Арнаудова. Изобщо според нея навсякъде ставало дума за огромни суми.

В държавното обвинение очакват доклади от МЗ за другите 14 области, каза още Арнаудова. А на въпрос, при толкова много безобразия какво е правила изпълнителната агенция "Медицински одит" на МЗ, тя каза: "Попитайте тях."

Арнаудова заключи, че това е схемата, наблюдавана още във ВМА – в една държавна болница съществува мегаболница, която е частна.

Към настоящия момент в болница "Н. И. Пирогов" не е постъпвала официална информация от страна на прокуратурата за провеждане на каквото и да било производство или проверка. В бъдеще, ако има такава, независимо от кой държавен орган се извършва проверката, ние ще окажем пълно съдействие, съобщиха от болницата на специална пресконференция по-късно в петък.