Европейската служба за борба с престъпността винаги е била надежден партньор на България в борбата с миграционния натиск, с контрабандата на цигари и при злоупотребата с разплащателни средства.  Това заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си с бъдещата директорка на Европол Катрин де Бол.

"Вярвам, че доброто сътрудничество между службите на двете държави ще продължи и след като поемете ръководния пост на Европол", каза той.

Де Бол ще оглави Европол на 1 май. Кандидатурата ѝ бе утвърдена от Съвета на ЕС на 8 март. Тя е първата жена, която ще заеме този пост. Сега тя е генерален комисар на Федералната полиция на Белгия.

България и Белгия работят активно и по въпросите, свързани с трафика на хора, фалшиви документи, опазване на обществения ред, детска престъпност, странстващи престъпни групи и др., посочи още Борисов като доказателство за доброто сътрудничество на Де Бол с българските власти.

Двамата оцениха високо успешните съвместни операции на българските и белгийските полицейски служби по линия на противодействие на тероризма.

През последните дни се появиха призиви приоритет на Европол да станат разследвания на оргнизирани престъпни групи и тези, свързани със свободата на словото. Причината е убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, което доведе до масови простести и оставка на правителството в Братислава.