Четири години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация, Европейският съюз остава твърдо ангажиран с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Европейският съюз отново отбелязва, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право. То продължава да бъде пряко предизвикателство за международната сигурност със сериозни последици за международния правен ред, който защитава единството и суверенитета на всички държави.

ЕС остава ангажиран с пълното прилагане на политиката си на непризнаване, в това число с ограничителни мерки. ЕС призовава отново държавите в ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с Резолюция 68/262 на Общото събрание на организацията. ЕС не признава произвеждането на избори от страна на Руската федерация на Кримския полуостров.

Предприетото военизиране на полуострова оказва влияние на сигурността в района на Черно море. В нарушение на международното хуманитарно право, жителите на Крим биват принуждавани да приемат руско гражданство и изпращани във въоръжените сили на Руската федерация.

ЕС осъжда изграждането на моста през Керченския пролив без съгласието на Украйна и наложените с това ограничения на свободата на транзитно преминаване. След незаконното анексиране от Руската федерация положението с правата на човека на Кримския полуостров се влоши още повече. Жителите на полуострова се сблъскват с постоянни ограничения на основните свободи, като свободата на изразяване, вероизповедание или убеждения и на сдружаване, както и правото на мирни събрания. 

Правата на кримските татари бяха сериозно нарушени със закриването на техните медии, със забраната на дейността на техния орган на самоуправление Меджлиса и преследването на неговите ръководители и на членове на тази общност. На кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова трябва да се даде възможността да поддържат и развиват своята култура, традиции, образование и идентичност.

ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов, Олександър Колченко, Микола Семена и на всички, задържани и осъдени в нарушение на международното право. Журналистите, правозащитниците и адвокатите на защитата следва да могат да работят в условията на независимост и без излишна намеса.

ЕС призовава за пълно спазване на международните стандарти за правата на човека на полуострова. Всички нерешени случаи на нарушения и злоупотреби с човешките права, като отвличане, изтезания и убийства, следва да бъдат задълбочено разследвани. Предоставянето на пълен, свободен и неограничен достъп на международните правозащитници до цялата територия на Украйна, включително до Крим и Севастопол, остава от първостепенна важност. ЕС припомня Резолюция 72/190 на Общото събрание на ООН от 19 декември 2017 г. и призовава за цялостното й прилагане, включително на задълженията на Руската федерация по силата на приложимото международно хуманитарно право.