Българскат компания "Инерком", избрана за купувач на българските активи на ЧЕЗ, не е предложила най-добрата оферта като цена. Информацията за това се появи още миналата есен в български издания, но днес я съобщава най-големият информационен портал на Чехия -  seznam.cz. Едноличен собственик на "Инерком България" е Гинка Върбакова, а името на съпруга ѝ Славчо Върбаков беше замесено в неуспешно съдружие в българската фирма "Фючър енерджи", подала заедно с индийци конкурентната оферта.

В своя публикация по темата журналистката Зузана Кубатова пише, че "Инерком България" е предложила да плати 342.4 млн. евро за дружествата на ЧЕЗ в България за 10 месеца. Но основният конкурент - India Power, е била готова да плати 360 милиона евро. Български медии съобщиха това още през декември м. г.

Заместник-председателят на на Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп Томаш Плескач, който отговаря за чуждестранните дейности на една от най-големите публични компании в света, обясни за избора на "Инерком", че тяхната оферта била най-добрата. 

Индийците, заедно с българската компания "Фючър Енерджи", са предложили малко над 17 млн. евро по-висока цена от фирмата на Гинка Върбакова, но въпреки това офертата на "Инерком" е оценена като по-благоприятна, казва пред БНР чешкият журналист Петър Кубка. 

От началото на декември м. г. "Фючър Енерджи" е отстранена от пазара на ток, тъй като не може да изпълнява договорите си. Според публикация в "24 часа" от края на м. г. “Фючър енерджи” също има пряка връзка с Пазарджик - един от основните офиси на фалиралия търговец на ток е там. Освен това заедно с ЕВН е основният купувач на ток от соларния парк на "Инерком груп".

[nid:65099]]

Бизнесът на фирма "Инерком" се финансира от банки и две непрозрачни структури - офшорните компании Score Trade и Global Victory Trust, пишат чешките медии, които потвърждават изтекла по-рано информация у нас. От "Инерком България" отрекоха да ползват офшорни финанси.

Според изпълнителния директор на ЧЕЗ Груп Вацлав Пачеш, индийците все още могат да се върнат на масата за преговори, тъй като не е сигурно дали "Инерком" ще успее да осигури финансирането, след бурята, която се разрази в българския парламент.

Тази седмица президентът Румен Радев съобщи, че през април свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради енергийната сигурност на страната, а поводът е казусът "ЧЕЗ".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче изрази несъгласие с президентско изявление, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката.