През юни ще стане ясно кой ще е доставчикът на тръбите за интерконектора с Гърция. Десет са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България, стана ясно при отварянето днес на подадените заявления за участие в ограничената процедура за "Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка Гърция-България".

Проектът за газовата връзка е част от Южния газов коридор, по който България ще получава каспийски газ, което ще намали зависимостта ѝ от руски природен газ.

Най-много са заявките от Турция - три, от Индия са постъпили две заявления, две са и от Русия, и по едно от България, Гърция и Германия. До 20 април трябва да се изберат петима кандидати, които отговарят на критериите за подбор, които до юни да подготвят офертите си, за да може да има избор на изпълнител в рамките на юни. 

Реализацията на интерконектора Гърция-България е един от приоритетите в нашата управленска програма, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 



"Приближаваме се към това да реализираме този свой приоритет. Днес ставаме свидетели как един от приоритетите се превръща от нещо записано на книга, в реалност. Радвам се, че има толкова много кандидати в тази обществена поръчка. Разбрахме, че те са 10 на брой от различни части на света, което означава, че самата процедура отговаря на всички критерии на прозрачност", каза министърът.

"Много ще се радвам, ако в края на българското председателство, така както сме си заложили като цел и задача, успеем с нашите партньори от "Посейдон" да положим първата копка на този проект. Смятам, че това е напълно реалистично", допълни тя. ("Посейдон" е партньорът на БЕХ в съвместното дружество за интерконектора ICGB, а съдружници в "Посейдон" са гръцката компания ДЕПА и италианската "Едисон". Бел.ред.)



"Имаме разрешение за този проект, което успяхме да получим през есента на миналата година. Знаете, че е налице осигурено финансиране по съответните програми на ЕС. Имаме всички шансове този проект да бъде приключен в рамките на сроковете, които сме планирани“, каза Петкова. 

 
Наред с това Петкова коментира и възможностите за прекратяване на дългосрочните договори с американските централи от комплекса "Марица Изток", обсъждани по-рано днес на среща при премиера с ръководители на енергетиката и работодатели. Процедурата ще отнеме месеци, а не няколко седмици, както по-рано посочиха в съобщение работодателите, обясни Петкова.

"Ще трябва да се проведат разговори с двете американски централи. Ще трябва да започне диалог, в рамките на който да можем да видим, съответното, позициите на всяка една от страните. Това, което е важно да се случи, е  ние да постигнем нашата цел - от една страна, да бъдат защитени интересите на инвеститорите, а, от друга страна - ние не можем да защитим и нашите интереси."

Петкова каза още, че няма решение на Европейската комисия за неправомерна държавна помощ за американските ТЕЦ-ове.