Парламентарната комисия, която ще изяснява обстоятелствата около сделката с покупката на ЧЕЗ, е създадена за да отвлича вниманието. Това заяви по бТВ депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е и член на тази комисия. Той каза, че не очаква нещо особено да излезе от нея.

По думите му от ДПС били изненадани от начина, по който било представено с какво ще се занимава комисията.

„Първоначално идеята на БСП беше да проследим и да проучим планираната продажба на ЧЕЗ и се изненадах как ще следим сделка, която е на ЧЕЗ и се развива в Чехия, а ние ще проследим как чехите са я планирали", продължи Рамадан Аталай.

Според депутата от ДПС "както винаги от ГЕРБ се опитват да променят същината на проблема и вкараха още едно изречение и сега стана една мега комисия и ще разгледаме обстоятелствата около приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в рамките на един месец, неща, които са се случили от 2002 г. до 2017 г.”

"Не е работа на политиците и на министър-председателя да се намесват във вътрешните работи на частните дружества, защото по този начин, заплашвайки ги, когато те чувстват несигурност в тази държава – големите инвеститори напускат", каза още той.

„Сделката е приключила в първата си фаза. Те имат окончателен договор. Фирмата е платила съответните средства в рамките на 5 млн. и е поела определени ангажименти. Тези хора, когато са поемали тези ангажименти, са знаели, че ще влязат в домовете на 3 млн. души”, продължи депутатът.

След което започна да разсъждава как намесата на институциите с цел да бъдат пречка на развитието на икономиката ни гони инвеститорите от България

"ЧЕЗ си заминават, има и много други фирми, няма сигурност, няма стабилност. Докато няма сигурност в инвеститорите – няма кой да дойде да инвестира в тази държавата", продължи Рамадан Аталай.

Оттук нататък, според него, също имало начини сделката да не се случи:

„Ако КЕВР установи съответните пропуски според Закона за енергетиката има право, след като стъпят в предприятието, да назначат особен управител. И като направят проследяване на паричния поток, ако се установи, че има съмнение парите дали са минали през някоя пералня или не, също има възможност да се прекрати сделката”, посочи той.