На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община заради силния вятър този следобед в София, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Отстранявани са клони от улични платна, паркове, обезопасени са наклонени дървета в зелени площи като парк "Заимов", Княжевска градина, парк "Банкя". Обходи на терен се извършват и екипи на Дирекция "Зелена система" с цел почистване на пешеходните алеи.

Аварийните екипи са се отзовали и на сигнали за надвиснали ламарини от строителни обекти. 

От Столичната община напомнят на изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им, а собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си. 

Гражданите да бъдат внимателни и да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища си, предупреждават от общината. 

През следващото денонощие през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично. През нощта, в по-голямата част от страната, все още ще духа умерен и силен юг- югозападен вятър, но в Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от североизток. Ще преобладава облачно време и още в сутрешните часове в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната.