Музиканти, автори и продуценти отново поискаха въвеждането на задължителни квоти от българска музика в ефир. Те настояват за излъчване на национални произведения както в обществените медии БНТ и БНР, така и в частните радиа и телевизии. Темата влиза и в дневния ред на парламента, ще бъде обсъдена следващата седмица в т.нар. гражданска комисия, оглавявана от депутата от БСП Антон Кутев.

Инициативата е на "Сдружение на независимите автори, музиканти и продуценти" с председател Пепи (Петър) Писарски, вдъхновител и китарист на "Атлас". Подкрепена е от Българската музикална асоциация, както и от най-голямата организация за защита на колективни права в музиката "Музикаутор", която представлява 3000 български автори и издатели. 

Българските музиканти не посочват засега конкретен процент, който настояват да се въведе в медиите с изменения в Закона за радиото и телевизията. Но привеждат изследване на практиката в Европа, от което става ясно, че този въпрос е уреден в голям брой държави, повечето от които членки на ЕС. Припомнят и че има европейско законодателство, в т.ч. директива, въведена и в нашето, с която се указва, че най-малко 50 на сто от общото годишно програмно време на телевизиите трябва да е предназначено за европейски произведения (когато е възможно и с изключение на новините, спортните предавания, тв игрите, рекламите и др.). 

Изследвне сред 21 европейски държави показва, че задължителни квоти от национална музика са въведени в Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Естония, Португалия, Белгия, Франция, Унгария, Холандия и Украйна. В осем от тях задължението обхваща не само обществените медии, но и частните. На места са въведени и правила в кои часови пояси да се излъчва националната музика. Квотите в тези държави варират между 15 и 43%. В някои държави има изключения за радиа, чийто профил е излъчването на чуждестранна музика. В повечето от тези държави законово е уредено понятието "национална музика". Онлайн медиите не са обхванати. Изключение прави Полша. 

Във Франция например квотата е 40 на сто от общото музикално съдържание като има същия процент квота и за филмово изкуство. Предвидени са и санкции за неспазване на задълженията. В Полша квотата е 33% за тримесечие, в Словения 40 на сто през деня за обществените медии и 20 на сто за частните, във Великобритания квотата е за радио ВВС и т.н.

Данните са взети от изследване на музикалното сдружениие, както и от официално изследване на "Музикаутор". Предстои да излязат данни и от изследване по темата, поръчано от комисията в Народното събрание.

"От години огромна част от независимо творящите автори, музиканти и продуценти в България сърбат горчивата попара на статуквото в медиите. Мнозина от нас ежедневно създават музика от която никой не се интересува. Не, не никой.... Когато я чуят наши почитатели или бъде издадена извън пределите на Родината ни - отзивите са добри, слушателите я харесват. Но медиите в собствената ни държава, ползващи националния ресурс "БЪЛГАРСКИ ЕФИР", казват, че тя е "ретро", "демоде", "не е радиофонична", "прекалено е авангардна" и изтъкват какви ли не причини да не бъде излъчена?! Настъпи време това да се промени!", призовават от сдружението. - Не, това няма да доведе до излъчване на повече поп-фолк или само на хип-хоп, както мнозина се притесняват. Всяка радиостанция има свой музикален формат и ще продължи да го следва по своя свободна и демократична воля. Но ако радиостанцията излъчва рок - ще излъчва задължителен процент български рок. Ако радиостанцията излъчва джаз - ще излъчва повече български джаз. Ако радиостанцията излъчва поп - ще излъчва повече българска поп музика."

Авторите изтъкват като аргумент запазването на застрашения български език на фона на застаряващото население, немалкият брой малцинствени групи, в които той не е майчин, глобализацията, която налага използването на няколко световни езика и др.

"Вярваме, че ако и "ние сме дали нещо на света", сега сме длъжни и към бъдещите поколения, за да съхраним българския език", посочват от "Музикаутор" в писмо до Антон Кутев.

Това е поредният призив на българските музиканти за въвеждане на квоти от национална музика. През годините те многократно са излизали с подобни инициативи, които обаче потъваха на ниво парламент.