Министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-20 се събират днес в столицата на Аржентина и основна тема на разговорите ще е нуждата от надзор и регулации на криптовалутите, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс и ТАСС. Заседанието е двудневно и е част от подготовката за срещата на върха на Г-20, планирана за края на ноември 2018 г. 

Финансистите от страните от Г-20 се очаква да призоват международните стандартизиращи организации към по-силен надзор на криптоактивите и да оценят необходимостта от многостранен отговор, тъй като в определен момент те биха могли да застрашат финансовата стабилност.

Това се посочва в проектокомюнике от срещата, с което Ройтерс разполага. 

Технологичните иновации зад криптовалутите имат потенциала да подобрят ефективността и свързаността на финансовата система, посочват финансовите лидери. 

"Криптовалутите обаче създават проблеми при защитата на потребителите и инвеститорите и крият риск от заобикаляне на данъчните закони, пране на пари и финансирането на тероризма. В определен момент те могат да доведат до усложнения за финансовата стабилност", пише в проекта на документа, в който трябва да завършат разговорите.

"Министрите ще обсъдят рисковете, които застрашават или могат да застрашат икономиката на световно равнище. Ще бъдат проведени и двустранни срещи. Предполагам, че ще се говори на тази тема", каза вицепрезидентът на институцията Демиан Рейдел, запитан дали ще бъде обсъждан въпросът за американските мита върху вноса на стомана и алуминий. 

Решението на президента Доналд Тръмп за въвеждане на вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия предизвикват напрежение включително и в ЕС, въпреки че Тръмп анонсира, че от правилото ще има и изключения. Първи в изключенията попаднаха Канада и Мексико. ЕС настоява за същото по отношение на целия съюз, не само на отделни страни членки. В отговор на намеренията на Тръмп Европейската комисия пусна в петък списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с мита. След тях са дънките, бърбънът, тютюнът, царевицата и боровинките.