До г-н Делян Пеевски и всички институции, които той официално и неофициално представлява

София, 19.03.2018 г.

 

Драги Деляне,

абе не ме познаваш лично, ама бързо ше се сетиш, щото аз съм Черният лебед - хулиганката де - на Лозан Панов. Се се надявах да те мерна некъде и да разменим две думи, ама ти си по-мистериозен и от мене, ептем никъде не се показваш. Притеснявам те не за друго, а щот преди има нема пет години бат Бойко ми вика, че без тебе нищо не мое се напраи в таа държава. Аз тогава не му повервах, а глей сеа и аз опрех до тебе.

Тогава още не бех Черният лебед, а се праех на журналистка, дет разпрая на немците кво праим в България. Ма ако знаеш само ква опърничава бех, идеше ми и отвътре. Ако не ми верваш, питай бат Бойко! Още нема отърване от това тъмно минало и да не би затова твойте да викат, че прецедателят повече не моел да бъде прецедател. Ама така е като не пита преди да се жени!

Е, затова оня мискинин Христо Комарницки, дет обича да те рисува много готин, кат излезе миналата година „дълго пазената тайна за криминалното досие на Черния лебед“ и онаа работа със смъртта на бившия му съпруг с неизяснените обстоятелства, а весесейците яко подпукаха прецедателя и през ден му праеха импийчмънт, Комарницки ми вика, че не знае къде е по-опасно за горкия човек: у ВСС-то ли, при мен ли.

Начи сея се сетих, че жална му е майка на прецедателя, ако членовете земат да прочетат кво бех писала на германците за оня Мавродийски, с немския паспорт, дет му откраднаха фирмата, а рамо им беше дала една съдийка. Тя после много се издигна. Ше земат да се съгласят най-накрая с тебе и ча тоа път вече прецедателят изгоре. На сичкото отгоре с Мавродийски стана такава пушилка, че там се включиха не само германските управници, а и тия от Европа, че даже още питат за него. Е, оня ден на изборите за градски съд пак си говориха за Мавродийски, па и за тия работи дет ги пише за булката на прецедателя си говориха, абе бегай, ако знаеш само къв страх съм брала. И затова най-накрая се реших и седнах да ти напиша, щот нали и правосъдната министърка каза, че съдебната реформа вече е свършила и се притеснявам, че е дошъл мой ред.

Аз на тебе например мноо ти се чудя как издържаш и си предстаям кво ти коства да се занимаваш с тия у съдебната система. Секи ден трее да контролираш кво се случва там и да им даваш методически указания у вестниците. Щото тия остаиш ли ги без контрол, ше разкажат играта на стабилността. Ама ти дръж здраво, предлагам ти като свършиш със законите за банките и медиите, да погледнеш там и тоа за съдиите, щото по-опърничавите само от вестникарски указания не разбират. Ей и като си помисля, че сичко това на теб е легнало, а тия там горе, кат се изпокарат и се с Пеевски се подбъзикват.

Кат видят на зор Деляне помагай, а после Пеевски бил лош. Ей, добро дело ненаказно не е останало! Аз поне немаше да те занимавам с мойте проблеми, щото знам, че цела държава ти е на главата, ама тия твойте сигурно са много народ кат пишат некоя статия за мене и нема место за имената на сичките, та не публикуват ни едно. А аз искам некой да ми каже къв е тоа съдия и прокурора де, абе там онаа работа с хулиганството дет съм ги напсувала в съдебна зала, да зема да се запозная с тех, щото никога не съм ги виждала, а кат булка вече искам да им се извиня. Даже твойте хора мое репортаж от срещата ни да напраят. Нали се пак сега съм важна, щот съм Черният лебед на Лозан Панов, от когото той има зависимости.

Как можах само да го изтърва онова с криминалното досие на Черния лебед, щех веднага да те намеря и да опраим работата. Ама не съм очаквала, че така бързо ше приключи реформата, но как изглежда, при съдебните другари нема шест пет. Мале ама тия твойте грам не цепят басма на прецедателя, и то на цел Върховен съд. Колегите немци много напират да пишат по таа тема, щот колегите австрийци пуснаха нещо без мое знание. И то още като го страхувахте прецедателя с агнешките главички. Ама па поне бех мноо яка на плакатите по улиците! Та немците викат, че искат на сяка цена да напишат за демокрацията ни по български, ма аз не давам и мълча като партизанин на разпит, щото ти с твойте другари праите квот моете да се върнат европейските инвеститори обратно у дома. А на мене ми се ще да останат поне тия дет са хартисали. Не за друго, а да ми чете некой вестника дет издавам, нали е на немски. Е на това дет ти праиш с твойте хора в медиите ти, сички много му се кефим и баш това се нарича смелост и безкомпромисност. Ама едно време поне е имало Алеко Константинов да оцени такива кат теб, а сега и него го нема. Начи най се дразня на тия дет хем ти четат вестниците, хем те хейтят. Абе аланкоолу, ако не верваш що четеш тогава, койт не верва, не чете. Не знам дали обърна внимание миналата седмица на оня, на Мавров бе, дет на заседанието на Съдийската колегия насред изборите за прецедател на градски съд почна да им говори кви работи пишело по вестнците за булката на прецедателя на ВКС, а на сичкото отгоре вика, че не вервал на тия работи. Ей, мноо малко се пие в таа държава, бе! Некви разпраят за Мавъра, че бил комунистически каскет и затова Царят едно време го бил напраил началник, ама аз не вервам на това. Но за секи случай обърни внимание на твойте хора, че Севдалинчо ги хейти и нареди там да му спретнат едно журналистическо разследване, та да му се покаже на Мавъра, че свободата на изразяване на мнение е за твойте журналисти, а не за членове на ВСС-то и да се знае най-накрая кой е мъжът в таа къща.

Ей, и да не забраиш да дадеш на твойте хора великденски хонорари, заслужават го, заради високия професионализъм и морал. А и щото се с това се оправдават, че требвало семейства да хранят и по таа причина кат пишели били прилагали твойто разбиране за журналистическа етика. Чудя се само как некои не ги е срам да приказват, че медиите ти обслужвали теб, а не обществото и затова били стигнали нивото на пълна профанизация! Ми кого да обслужват, ако не тебе, нали ти им плащаш. Голема работа са твойте вестници, и телевизиите де, ама без Би Ай Телевизия, нали тя още се преформатира. Ама и тия другите медии дет уж не са твои, ама концептуално и неофициално комай сте си едно семейство, и тях много си ги бива. Аз откакто се съдя с „Телеграф“ и „Монитор“ вече не съм им толкова интересна, дано да не е намалял читателският интерес, но засега Труд, Правен свят, blitz.bg.... абе нема да ги изброявам сичките, че ше зема да изпусна некой, компенсират липсата на внимание към Черния лебед.

Да знаеш у нашта гилдия как ги е яд само, че си събрал най-добрите професионалисти. Ма така е кат моеш да осигуриш на журналистите си такава свобода. Кой друг мое?! И кат си помисля, че ти преживя и цело убийство, а на сичкото отгоре тия келеши твойте убийци се още са на свобода. Е нема такава държава, да знаеш, Деляне, и нема такъв главен прокурор! Мога да си представя и управляващите как те тормозят заради независимостта на твойте медии, които винаги търсят обективната истина. Тормозят те и затова, щото ти си най-независимият и то не само на медийния пазар, еми и у целия парламент и отдавна си го доказал. Затова ако искаш тия твойте писма дет ги пишеш до обществеността от време навреме кат ти накипи, да земем да ги публикуваме и у нашия вестник, щото той ходи у Европа. Нека да видят чужденците пуд какъв стрес и пуд какво напрежение браниш демокрацията. Начи като почнат некои да разпраят, че твоите медии лъжели и мажели, щото искали да окепазят некоя публична личност и да прецакат това дет прай, кат изманипулират народа де, пак почва да ме избива на хулиганство. Щото това не е верно. При теб работи екип от достойни професионалисти, които никога не биха допуснали такова нещо и най-важното: това са хора, които зачитат достойнството на другия човек в такава степен, в каквато зачитат своето собствено. Да не забрая да те питам, верно ли си бил купил и сайта на съдиите, оня бе „Правен свят“? Ако верно си го купил, чудя ти се от къв зор се набута с тия пари. Е глей прокурорите са си кротки, там за кво ти трее да ги облъчваш, а ако пък земе некой от съдиите да ти чупи стойки, мое твойте хора от Прокуратурата, Сметната палата, ДАНСа, НАПа, ей начи как забраих КОНПИ-то- още е нова, та се ше намерят начин как да го дисциплинират. Пък немците се ми викат, че силата на институциите била в спазването на приципи. Не знам кво лошо намират в принципите на наште институции. Големи са лицемери ей, дойдат тук при бат Бойко фалят, сичко прекрасно и кат се върнат там йок Шенген, йок Еврозона.

Та те питам за кво ти е Правен свят кат тия от ВСС-то сигурно четат и други твои издания, ма не знам сеа доколко са ти важни редовите съдии в системата. Ама се пак що се охарчваш така. Кат гледам членовете как си мълчат докато твойте с висок професионализъм и морал хейтят представителя на най-висшата съдебна инстанция, за прецедателя става дума де, май не им дреме много за доверието в институциите на съдебната власт. Сигурно щот знаят, че ти имаш грижата за него. Ма това техното наистина е пример за държавническо мислене: да поставиш личния интерес, щот тоа хейт се лепи и по сички тех, след свободата на словото. Абе добре, че поне успехте да разкриете тъмното минало на Черния лебед преди прецедателя здраво да е разклатил стабилността. Ей, признала съм ви, щом и мен успехте да разкриете, начи верно нема прошка за никого.

Сега обаче, брат, съм го закъсала отсекъде. Овдовех на 30 и бех на 40 като излъгах прецедателя, абе едва фанах последния вагон на последния влак. Та затова ти и пиша, кво мое да напраим та да опраим работите за Черния лебед, щото вече съм попрецъфтела и ако тоа ме зареже не знам къде ше се девам. Досега си кютах, та да отмине бурята, па и немците са ми набили в лебедовата глава, че не мое да ходя кат чалгарка по телевиизите и да разпраям, че не съм такава жена, щото при тех така не ставало. И требвало да оценявам кого представлява прецедателя и аз го прая, ама като си заговориха за мен и на заседанията на Съдийската колегия, положението, брат, стана хужегубернаторско. Аз на тия, на членовете, много им се кефя, дано да разберат в следващите пет години кои са и къде са, а най-вече що са там. Ония предишните, завалиите, така и не можаха до края да разберат що са там. Съдията ше ме убие, ако разбере, че съм ти писала, ама кво да прая като знам, че седи и по цел ден се чуди къде да намери орган, който да провери интегритета на Черния лебед. За мой късмет още търси такъв. И докато това още не се е случило, от чудо зех вчера и седнах да почета малко кво праят другите булки в съдебната система, та не създават такива проблеми на половинките си. Исках да зема пример, де. И кво да видя, чета нещо от булката на оня дет беше заместник на прецедателя и скоро подаде оставка, не знам дали си видел писмото му до обществеността, и той кат нас с тебе писа писмо. Та у него беше написал, че прецедателя бил прецакал институционалните контакти на ВКС-то и него го било срам от Лозан Панов. Ма па като гледам неговата добре се грижи да възстанови тия контакти и от бая време си поработва със синдиците на КТБ-то. И даже е пример за добро обслужване, щото не те идват при нея в нотариалната кантора, а тя ходи при тех. Мале май се изпуснах, съжалявам, дано само весесейците да не подпукат пак прецедателя да му праят импийчмънт, щото руши авторитета на съдебната власт. Ама да ти призная, Деляне, като видех сътрудничеството на таа булка с КТБ-то и мен ме досрамя от Лозан Панов. Начи аз се гърча и се чудя как да спася това дет сама съм си напраила, преди да съм негова булка: смених си редакцията дет работя у нея вече 15 години с четири пъти по-малък офис, та да пестя разходи, работя за петима, щот и на мен ми прецаката институционални контакти, а тоа моя вика „Не на страха“. Ако искаш помисли пак, ако може и аз с нещо да помогна, ама да знаеш, че не съм нотариус, и адвокат не съм, па и ЧСИ не съм. Ама кво да ти разпраям на теб коя съм кат ти знаеш много повече работи от мене за Черния лебед. Само ме е страх прецедателят да не земе да сезира я Етичната комисия, я Инспектората и да почнат да проверяват интегритета на Черния лебед. Знам ли го кво ше му скимне, а България още не е подписала Истанбулската конвенция. Ма тоа моя като го знам къв е, говори тихо, целува ръце и нема да земе да ме набие, а ше ме зареже, а аз вече не съм мома за женене. Ма да знаеш, брат, че и без мен ше видиш голем зор с него, тоа е трънски инат. Аз хулиганка, хулиганка, ма си намерих майстора с него, кротна ме за нула време. Дай по-добре да видим кво мое да напраим двамата с теб заедно: аз отвътре, ти отвън, белким най-накрая му уври трънската глава. Ти не си ли забелезал още, че у нея нема нищо друго освен това, че „позицията му на върха на съдебната власт го била задължавала с високата отговорност на институционален представител“. Ама да беше мислил затова кат се е женил, а сега е късно вече, либе, за китка! Затова дай и аз като другите булки да помогна с квот мога и за пари нема да говориме, поне аз да не съм ти в тежест. Не за друго, ами щото и без това си наясно кво големо имане си имам, но по-важният въпрос сея е да намерим начин да страхуваме прецедателя, та да млъкне веднъж завинаги с таа реформа и да спре да клати стабилността. Да не забраиш само да ми пратиш имената на ония магистратите дет ги бех напсувала в зала и помисли пак как мое да си сътрудничим. Вервам, че ще си стиснеме с тебе ръцете, щото ти ги умееш тия работи, стискаш си ги комай със сичките в таа държава и не виждам кой ше ти излезе насреща. Иначе аз има и за други работи да търся помощ при тебе, щот са ме напекли отсекъде, ама за това по-сетне, по-важното на първо време е да се опраим с тебе с прецедателя.

Ше те помоля също така, брат, ако може Илиянчето Беновска, щото тя поне се ползва с най-големото зрителско доверие, литературно да прочете писъмцето ми в ефир, дано да е само с розовите ботушки, щото е много яка с тех. И успокой, моля те, доктора по конституционно право Борислав Цеков, че с теб вече работим за освобождаването на прецедателя от неговите зависимости. Дано само за тебе да съм уцелила езика, на който ти пиша и да ме разбереш, ама от малкото приказки дет съм чувала кат се изказваш у парламента, а и от тва дет пишат медиите ти де, си викам, че тоа език сигурно най ше ти допадне и най-добре ше го разбереш. Абе писмото стана малко дълго и мноо ги надробих, ама мноо съм събирала преди да ти пиша.

И сея понеже знам, че си пич и ше публикуваш мойто писмо в твойте медии, щото обективната истина и свободата на словото са твойта житейска кауза, та ше зема да използвам да успокоя тия дет ме познават, та да не си помислят, че съм изпаднала в раздвоение на личността. А на тия дет не ме познават ше зема да се извиня за начина, по който се изразявам, но заради абсурда на случилото се и случващото се с мен в публичното пространство, се наложи да потърся спасение в изкуството. Айде ше чакам да дадеш знак.

Поздрави,

Бети Панова

Черен лебед и и.д. булка на председателя на ВКС

* Публикуваме текста на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов - Бети Панова - едно към едно. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.