Великобритания и ЕС се разбраха за "голяма част" от споразумението, което ще доведе до "постепенното излизане" на Обединеното кралство, предаде Би Би Си.

Мишел Барние, преговарящ от името на ЕС за "Брекзит", заяви, че двете страни са се разбрали за преходен период, като нарече събитието "решителна стъпка".

Той говори в Брюксел след среща с британския министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис.

Преходният период ще започне на 29 март 2019 г. - това е денят, в който Великобритания ще излезе от ЕС. Този период трябва да проправи пътя към бъдещите постоянни отношения между Лондон и Брюксел.

Барние допълни, че е постигнато споразумение и за правата след "Брекзит" на 4,5 милиона граждани на ЕС във Великобритания, както и за 1,2 граждани на Обединеното кралство в Съюза.

Той обаче изтъкна, че е необходимо да бъде свършена още работа по важни въпроси, сред които границите на Северна Ирландия.

И Великобритания, и ЕС се надяват, че условията на споразумение за преходния период може да бъде подписано от лидерите на страните от Съюза тази седмица.

Според Барние проектът на новия документ бележи "решителна крачка". Но европейският преговарящ заяви също, че това "не е краят на пътя".

"Постигнахме споразумение за преходния период, - каза той на пресконференция в Брюксел. - Преходът ще бъде с ограничена трайност."

Дейвид Дейвис обясни, че стъпката гарантира сигурност за бизнеса, както и квотите за риболов в преходния период.

Сред другите въпроси, по които двете страни предстои да се договарят, са ролята на Съда на ЕС във Великобритания, дали Лондон може да договаря в бъдеще търговски споразумения със страни извън ЕС, както и за Гибралтар в периода след "Брекзит".

Въпросите за границите на Северна Ирландия и Гибралтар са в състояние да сринат цялата сделка за "Брекзит", смята Катя Адлер - кореспондент на Би Би Си за Европа.

Ейдриън О'Нийл - посланикът на Ирландия в Лондон, смята, че е от ключово значение двете страни да постигнат напредък по въпроса за границите. А първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо е убеден, че британското владение ще бъде включено в споразумението за преходния период.

ЕС и Великобритания се надяват, че ако споразумението за преходния период бъде постигнато, преговорите могат да бъдат фокусирани върху вида постоянни отношения между Лондон и Брюксел. Целта е споразумението да бъде постигнато до есента, за да имат време страните от ЕС и британският парламент да го ратифицират преди "Брекзит" идната пролет.