Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан и разпитан тази сутрин от полицията. Разпитът е във връзка с разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г., съобщи източник от френското правосъдие, цитиран от Ройтерс.

Води се разследване дали кампанията му е била финансирана с либийски пари, посочи в. "Монд". 

Саркози е бил разпитан в полицейски участък в Нантер, западно от Париж. Разследването се води от 2013 г. и е за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. в размер на милиони евро, получени от режима на тогавашния либийски диктатор Муамар Кадафи.

Според френския сайт "Медиапар" на Саркози може да бъдат предявени обвинения в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също и за укриване на данъци.

За финансиране от Либия на кампанията на Саркози либийските власти заговориха в началото на март 2011 година. В частност синът на Кадафи - Сейф ал Ислам каза тогава в интервю за телевизия "Евронюз", че е поискал от Саркози, който по онова време беше президент, да признае факта, че е получил финансова помощ от либийското правителство. Последваха разследвания на независими журналисти в самата Франция. Самият Саркози категорично отхвърля твърденията за финансиране на кампанията с либийски средства. 

Въпреки че се води разследване от 2013 г., случаят породи голямо обществено внимание чак три години след това, когато бизнесменът с двойно френско и ливанско гражданство Зиад Такиедин заяви пред сайта за разследваща журналистика "Медиапар", че е доставил куфарчета от Либия с 5 милиона евро в брой на Саркози и тогавашния началник на кабинета му Клод Геан.

Следователите проучват твърдения, че режимът на Кадафи тайно е дал на Саркози общо 50 милиона евро за кампанията през 2007 година. Такава сума би надхвърлила повече от двукратно максималния допустим бюджет за предизборна кампания, който навремето бе 21 милиона евро. Освен това предполагаемите плащания биха били в нарушение на френските правила срещу финансирането от чужбина и за деклариране на източника на средства за предизборни кампании.

В интервюто за "Медиапар", публикувано през ноември 2016 г., Такиедин каза, че са му били дадени 5 милиона евро в Триполи от шефа на разузнаването ма Кадафи. Той занесъл три пъти пълни с пари куфари през 2006 и 2007 г. в министерството на вътрешните работи, оглавявано по това време от Саркози.

Самият Такиедин от години си има проблеми с френското правосъдие, главно заради твърдения, че е осигурил незаконно финансиране на консервативния политик Едуар Баладюр за кампанията му на президентските избори през 1995 г., посредством комисионни от продажбите на френски подводници на Пакистан. Според в. "Монд" следователите неотдавна са предали на магистрати доклад, в който са описали в детайли как парите са отивали в предизборния щаб на Саркози.

Саркози не за пръв път има проблеми със закона. През февруари 2016 г. му бяха повдигнати предварителни обвинения от френски магистрати по подозрение в прекомерни разходи на неуспешната му кампания за преизбиране през 2012 г., заради което ще бъде съден.