Новоизбраният председател на мегакомисията "Антикорупция" Пламен Георгиев има 7 дни, считано от днес, да предложи свой заместник и още трима души, които да попълнят състава на органа.

Това решиха депутатите, приемайки процедурни правила за начина, по който ще се досформира т.нар. КПКОНПИ. 

Георгиев трябва да внесе в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание номинациите си. Според депутати от управляващото мнозинство въпреки формалната процедура председателят на комисията да предлага хора в екипа си тези кандидатури ще бъдат съгласувани с парламентарните групи. Все още не се въртят слухове за потенциални имена.

Чува се обаче, че щели да са интригуващи и достатъчно познати.

В 7-дневен срок от публикуване на имената на кандидатурите всеки кандидат представя концепция за работата си като член на Антикорупционния орган на хартиен и електронен носител, декларация за несъвместимост по образец и такава за имущество и конфликт на интереси. Номинираните ще минат и през проверка дали са били служители или агенти на Държавна сигурност.

Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията, а всяко от имената ще бъде гласувано поотделно. Ако някой от четиримата номинирани не бъде избран от Народното събрание, ще следва нова номинация.