По-скъп ток за бита от 1 юли ще поискат електроенергийните дружества на EVN, които снабдяват Югоизточна България. От компанията ще настояват да им бъдат признати всички разходи, които правят за обслужване на клиентите си. 



Заради многото предстоящи промени в законите и наредбите все още не е ясно с колко точно трябва да се увеличат цените на тока, обясни Калина Трифонова, един от ръководителите на EVN-България, цитирана от БНР. 

"Все още има много отворени въпроси в регулаторната рамка. В петък се публикуваха промените за нови правила в закона. Въз основа на тях предстои промяна на наредбата за ценообразуване, а там са основните параметри, по които ще ценообразуваме ние“, каза Трифонова.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увериха, че драстично поскъпване няма да има.

От EVN обясниха още, че нямат намерение да продават бизнеса си в България, каза един от ръководителите на дружеството Калина Трифонова. За момента казусът с продажбата на българските активи на ЧЕЗ не оказва влияние на техния бизнес, но от EVN следят внимателно ставащото, посочи Трифонова.

"Нашето желание е да сме един от стабилните стратегически и дългосрочни инвеститори в България. Наблюдаваме всичко, което се случва около продажбата на ЧЕЗ, с интерес, защото в момента очевидно има някакво решение, което е в посока намиране на други контролни функции на държавата. Според нас има достатъчно механизми. Този сектор е достатъчно добре регулиран."

Компанията няма притеснение, че начинът на приватизиране на електроразпределителните дружества ще бъде разглеждан от временната парламентарна комисия.

EVN е собственик на всички акции на двете дружества, извършващи разпределение и снабдяване с ток на територията на Югоизточна България, както и на "Топлофикация Пловдив".