Отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания е или терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти.

Това обявиха днес на специален брифинг за чуждите посланици от руското Министерство на външните работи.

На него говори директорът на Отдела за неразпространение и контрол върху въоръженията Владимир Ермаков. Посланиците на САЩ, Великобритания и Франция обявиха още преди събитието, че няма да присъстват на него.

"Елементарната логика подсказва, че има само два възможни варианта - или британските власти не са в състояние да осигурят защита срещу този вид, образно казано, терористичен акт на своя територия, или самите те, пряко или косвено - не обвинявам никого в каквото и да било - са режисирали атака срещу руски гражданин", заяви Ермаков.

Той бе категоричен, че Русия няма абсолютно нищо общо с отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Това най-вероятно е поредната грубо фалшифицирана авантюра - каза още Ермаков. - Остава само да се разкрие кой стои зад това и какви цели е преследвал. Ясно е едно - че Русия няма нищо общо, и то по една проста причина. За Русия такава авантюра е просто недопустима, по всичките параметри ние нямаме изгода от нея."

Той допълни, че случаят "Скрипал" може да е организиран от Вашингтон. И се аргументира, че именно най-близкият партньор на Великобритания остава единствената държава, която официално запазва най-големия в света арсенал от химически оръжия. Ермаков изрази увереност, че и авторите и участниците в провокацията с този случай ще понесат наказание.

Руският дипломат заяви, че Москва смята нападението в Солсбъри за терористичен акт срещу руски граждани на територията на Великобритания. Москва очаква от Лондон и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) официален подробен доклад във връзка с отравянето на Скрипал.

Ако е било използвано бойно нервнотоксично вещество срещу Скрипал, на мястото на отравянето би имало голям брой жертви, обясни Ермаков. А при случая в Солсбъри не е така.

"Руското Министерство на външните работи е изненадано, че британските власти, в нарушение на елементарните норми на цивилизованост в международните отношения, не дават на руската страна дори консулски достъп до руската гражданка Юлия Скрипал, която очевидно е в беда", отбеляза Ермаков.

Същевременно инспектори от ОЗХО започнаха работа на мястото на нападението с нервнопаралитично вещество срещу Скрипал, предаде Ройтерс. Те пристигнаха в бирария "Мил" в Солсбъри, където Скрипал и дъщеря му Юлия влезли на 4 март. След това те бяха открити в безсъзнание на пейка до търговския център "Молтингс" и остават в болница в критично състояние и досега.