Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг се обърна към всички потребители директно от профила си, за да коментира скандалния случай с изтекли данни на поне 50 000 000 души. Публикуваме пълния му коментар без съкращения.

Искам да споделя новото по ситуацията с "Кеймбридж Аналитика" - включително стъпките, които вече сме предприели и следващите ни стъпки за решаване на този важен проблем.

Имаме отговорност да защитаваме вашите данни и ако не можем, тогава не заслужаваме да ви служим. Работих над това да разбера точно какво се е случило и как да сме сигурни, че няма да се случи отново. Добрата новина е, че най-важните действия, за да предотвратим това да се случи пак, вече са предприети преди години. Но също така ние направихме грешки - има още за правене, трябва да го свършим.

Ето хронологията на събитията

През 2007 г. стартирахме платформата Фейсбук с визията, че повечето приложения трябва да са социални. Вашият календар трябва да може да показва рождените дни на приятелите ви, картите трябва да показват къде живеят те, адресната ви книга трябва да показва снимките ви. За да направим това възможно, позволихме на хората да влизат в приложенията и да споделят кои са техните приятели и някаква информация за тях.

През 2013 г. изследовател от Университета в Кеймбридж на име Александър Коган създаде приложение с въпросник за личността. То бе инсталирано от около 300 000 души, които споделиха данните си, както и някои от данните на техните приятели. Предвид начина, по който нашата платформа работеше по това време, това означава, че Коган е имал достъп до данните на десетки милиони потребители.

През 2014 г., за да предотвратим злоупотреби с приложения, обявихме, че променяме цялата платформа така, че значително да ограничим достъпа до данните, които приложенията могат да достъпват. Най-важното, приложения като това на Коган вече не могат да искат данни за приятелите на хората, освен ако те сами не одобрят приложението. Също така изисквахме от разработчиците да получават одобрение от нас, преди да могат да поискат каквито и да е важни данни от хората. Тези действия биха попречили на всяко приложение като това на Коган да има достъп до толкова много данни днес.

През 2015 г. научихме от журналистите на "Гардиън", че Коган е споделил данни от приложението си с "Кеймбридж Аналитика". Това - разработчици да споделят данни без съгласието на хората противоречи на правилата ни, затова незабавно забранихме приложението му на нашата платформа и поискахме Коган и "Кеймбридж Аналитика" официално да сертифицират, че са изтрили всички неправомерно придобити данни. Те предоставиха такъв сертификат.

Миналата седмица научихме от "Гардиън", "Ню Йорк Таймс" и "Канал 4", че "Кеймбридж Аналитика" може да не е изтрила данните, както сертифицира. Веднага забранихме на компанията да ползва която и да е от нашите услуги. От "Кеймбридж Аналитика" твърдят, че са изтрили данните и са дали съгласие за съдебен одит на фирмата, която сме наели да потвърди това. Също така работим заедно с регулаторните органи, които разследват случващото се.

Това беше нарушаване на доверие между Коган, Cambridge Analytica и Фейсбук. Но също така това наруши доверието между Фейсбук и хората, които споделят своите данни с нас и очакват ние да ги защитим. Трябва да оправим това.

В този случай ние вече предприехме най-важните мерки преди няколко години, през 2014 г., за да предотвратим възможността хора с лоши намерения да имат достъп до информацията на потребителите по този начин.

Но има още какво да свършим и ще начертая тези стъпки тук:

Първо, ще изследваме всички приложения, които са имали достъп до големи количества информация, преди да направим промени в платформата ни, за да ограничим драматично достъпа до тази информация през 2014 г. Ще направим и пълен одит на всяко приложение със съмнителна активност. Ще забраним достъп на всеки разработчик на приложения до нашата платформа, който не се съгласи да му бъде направен пълен одит. Ако открием такива, които са злоупотребявали с персонална информация, ще ги ограничим и ще съобщим на всички засегнати от тези приложения. Това включва и всички хора, чиито данни Коган е употребил до момента. 

Второ – ще ограничим още повече достъпа на разработчиците до данни, за да предотвратим други форми на злоупотреба. Например, ще премахнем достъпа им до вашите данни, ако не сте изполвали дадено приложение повече от 3 месеца. Ще намалим и количеството данни, което се изисква при регистрация в дадено приложение, само до вашето име, профилната снимка и имейл адрес. Ще изискваме от разработчиците не само да искат съгласие, но и да се подписва договор за това - да се пита всеки за достъп до неговите постове или друга лична информация.

Ще има и още промени, които ще споделим в следващите дни. 

Трето, искаме да се убедим, че вие разбирате на кое приложение сте позволили достъп до данните си. В следващия месец ще представим инструмент най-отгоре във вашия News feed с приложенията, които сте използвали, и лесен начин, по който да прекратите достъпа на тези приложения до данните ви. Вече имаме инструмент, който позволява това в персоналните настройки на вашия профил, но сега ще го сложим най-отгоре в страницата ви, за да сме сигурни, че всеки го вижда.

Освен мерките, които сме взели през 2014 г., вярвам, че това са следващите стъпки, които трябва да направим, за да продължим да подсигуряваме пратформата си.

Аз създадох Фейсбук и в крайна сметка аз нося отговорност какво се случва с платформата ни.

И съм сериозен в това, което правя, за да защитя нашата общност. И въпреки че в конкретния случай оправихме грешката с "Кеймбридж Аналитика" още през 2014 г, това не променя случилото се в миналото. Ще се поучим от опита си, за да защитим нашата платформа в бъдеще и да направим нашата общност по-сигурна за всички оттук нататък.

Искам да благодаря на всички, които продължават да вярват с мисията ни и работят, за да поддържат общността. Знам, че изисква повече време да поправим нещата, отколкото ни се иска, но обещавам, че ще минем през това и ще изградим по-добра услуга.