Руският президент Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел разработват таен мирен план за разрешаване на кризата в Украйна, пише в. "Индипендънт".

Планът има две главни цели - стабилизиране на границите на Украйна и укрепването на нейната икономика. Последното трябва да бъде постигнато с ново споразумение, гарантиращо газови доставки.

Има и доста спорни аспекти, отбелязва "Индипендънт". Така например, за да счита руската страна плана на Меркел за приемлив, международната общност ще трябва да признае независимостта на Крим и анексията му от Русия.

Източници, близки до тайните преговори, твърдят, че на първо време ще трябва Русия да спре финансовата и военната подкрепа за сепаратистките групи в Източна Украйна. В замяна на региона щели да бъдат делегирани някои правомощия. Украинският президент Петро Порошенко няма да подава молба за членство в НАТО, а руският лидер Владимир Путин няма да пречи на новите търговски връзки между Киев и ЕС, които ще се развиват според подписаното преди няколко седмици споразумение.

На второ място, на Украйна ще бъде предложено дългосрочно споразумение с руския гигант "Газпром" за бъдещите доставки и цени на газа. В момента няма газово споразумение. Запасите на Украйна намаляват и вероятно ще бъдат изчерпани преди зимата, което ще доведе до икономически и социален крах в страната.

Като част от сделката Русия ще компенсира Украйна с финансов пакет от 1 милиард долара за загубите на наема, който Москва е престанала да плаща на Киев за базиране на флота си в Крим и Севастопол. Плащанията са спрени през март, когато полуостровът гласува на референдум за независимост.

"Това е сделка на госпожа Меркел. Тя преговаря директно с г-н Путин по този въпрос. Тя има нужда да разреши спора, защото не е в ничий интерес да има напрежение в Украйна или Русия да бъде изолирана. Никой не иска нова Студена война", твърди един от запознатите с хора на преговорите.

Желанието на Меркел да бъде посредник между Путин и Порошенко обаче било охладено след свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна на 17 юли. Но запознати, участвали в преговорите, споделили пред "Индипендънт", че германският мирен план е все още на масата и е единствената налична в момента сделка. Преговорите са спрели след свалянето на самолета, но се очаква да бъдат подновени след разследването.

Главна фигура в преговорите за ново споразумение с "Газпром" е украинският олигарх Дмитрий Фирташ, известен още като кралят на газа в страната. Той е сключил първите големи газови сделки между Москва и Киев през 2006 и 2009 г. В момента той е във Виена и води съдебна битка срещу искането на САЩ да бъде екстрадиран. Фирташ обаче е близък с руските и украинските лидери, подкрепял е Петро Порошенко и е посредник в преговори на най-високо ниво.

“Публикацията е абсолютно безпочвена”, коментира кратко днес в Берлин заместник-правителствената говорителка Кристина Виртц.

От избухването на украинската криза Меркел и Путин разговаряха по телефона над 30 пъти. За последно двамата се чуха на 20 т. м. – три дни след свалянето на пътническия боинг. Двамата си говорят на “ти”. 

Според запознати по време на въпросния телефонен разговор Путин се е държал изключително коравосърдечно по отношение на трагедията със самолета. Засега всички факти говорят, че той е бил свален от руски сепаратисти.

Преди да затвори телефона, Меркел му казала: “Обади ми се, когато има напредък при решаването на конфликта.