Опитайте се да си вземете раче от плажа. Оказва че, че когато членестоногото не е само, това не е толкова лесна задача.

Ако уцелите размножителния период, вероятно ще видите впечатляваща проява на грижа от страна на другите раци - те може дори да се опитат да защитят нападнатия от вас свой спътник с телата си.

Раците не са известни с грижовността си. Обикновено мъжките са агресивни един към друг. Те често се бият за женски и за територия.

По време на размножителния период обаче мъжките и женските раци заедно търсят храна и удобно и защитено от врагове място, за да може женската да снесе яйцата си. Тогава те се пазят взаимно и атакуват заедно всяка заплаха, разкрива World Animal Foundation.

През този период дори мъжките раци не враждуват помежду си, защото вече са създали "семейства". След излюпването на рачетата, майките се грижат за тях в продължение на месеци.

Сред най-горемите заплахи за популациите от раци е замърсяването и унищожаването на естествения им хабитат, включително кораловите рифове.

Над милион и половина тона раци  - специално отглеждани или уловени - се консумират всяка година по света. За да се съхрани баланса в морската екосистема, месото от някои раци се събира като се отстранява едната щипка, след което животното се връща във водата, където се очаква тъканта да регенерира.

Много природозащитни организации се опълчват срещу разпространения метод на готвене на раците докато са още живи. Ракообразните усещат и запаметяват болката, изтъкват учени. Често те се борят толкова ожесточено да се спасят от болезнената смърт, че чупят собствените си щипки.

 

Публикувахте от Vũ Nguyễn Hương Thảo в 12 март 2018 г.