Доналд Тръмп уволни и съветника си по националната сигурност генерал Макмастър. Поредната смяна в Белия дом става само десетина дни след изгонването на държавния секретар Рекс Тилърсън и замяната му с шефа на ЦРУ Майк Помпео.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър като съветник по националната сигурност от следващия месец, предадоха световните агенции.

"С радост обявявам, че от 9 април 2018 г. посланик Джон Болтън ще бъде новият ми съветник по националната сигурност", написа Тръмп в туитър.

Макмастър свърши "забележителна работа и винаги ще остане мой приятел", заяви президентът.

"Благодарен съм на президента Доналд Тръмп за възможността да служа на него и нашата страна като съветник по националната сигурност", заяви Макмастър.

Според Белия дом решението на Макмастър да напусне е било взаимно, отбелязва ДПА.

Тръмп многократно имаше сблъсъци с Макмастър, а през последните седмици усилено се заговори, че уважаваният генерал скоро ще напусне администрацията, посочва Асошиейтед прес.

Болтън е "ястреб", който подкрепя използването на военна сила срещу Иран и Северна Корея и възприема твърда позиция към Русия. Той ще бъде третият съветник по националната сигурност на Тръмп за 14 месеца, отбелязва Ройтерс.

Джон Болтън.

Болтън, който отдавна е поляризираща фигура в американските външнополитически среди, ще се присъедини към президентския екип по националната сигурност, който все повече се попълва от хора, споделящи склонността на Тръмп за едностранно упражняване на силата на САЩ.

Когато беше най-висшият служител на Държавния департамент по контрола на въоръженията при президентството на Джордж У. Буш, Болтън беше водещ защитник на нахлуването в Ирак през 2003 г., за което впоследствие се установи, че се е основавало на фалшиви и преувеличени разузнавателни данни за това, че тогавашният иракски лидер Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово унищожение и е имал връзки с тероризма.

Болтън е свиреп "ястреб" 

Със смяната на Макмастър с Болтън президентът продължава да изгражда един от най-твърдолинейните екипи по сигурността в Белия дом в съвременната история, пише в. "Ню Йорк таймс".

Назначаването на Болтън, което не изисква утвърждаване от Сената, може да доведе до драматични промени в подхода на правителството към кризите по света. То със сигурност ще обърка подготовката за предложената среща на върха в края на май между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, пише в. "Вашингтон пост".

Болтън е свиреп ястреб по отношение на Северна Корея, който е заявявал, че само с превантивен удар може да бъде попречено на тази страна да разработи ядрена ракета, с която да нападне САЩ. Болтън, който нарече преговорите с Пхенян загуба на време, смекчи леко възгледите си, след като Тръмп обяви, че ще седне на масата с Ким.

Решението на Тръмп за тази рокада е внезапно, но не неочаквано. То подсказва, че американската външна политика ще възприеме по-конфронтационен подход в момент, когато Тръмп е изправен пред засилващи се предизвикателства. Президентът замени държавния секретар Рекс Тилърсън през миналата седмица с директора на ЦРУ Майк Помпео, който също се е изказвал за смяна на режима в Пхенян и за разваляне на ядреното споразумение с Иран, отбелязва "Ню Йорк таймс". 

Макмастър и Тилърсън (долу) се сбогуваха вчера с Белия дом и Вашингтон.

Тилърсън се сбогува със злонамерения Вашингтон

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън, уволнен грубо през миналата седмица от президента Тръмп след месеци слухове за лошите им отношения, се сбогува с Вашингтон, който определи като злонамерен град, предаде Франс прес.

Както и в изявлението си за медиите на 13 март, когато беше освободен с едно президентско съобщение в туитър, Тилърсън изобщо не спомена президента в речта си, аплодирана продължително от служителите в Държавния департамент, дошли да го приветстват в главното фоайе на сградата.

"Иска ми се да ви помоля всекидневно да правите малък жест на любезност и внимание към някого. Този град може да бъде много злонамерен", каза той, прекъснат от смях и аплодисменти. "Вие обаче не сте длъжни да участвате в това", добави той развълнуван.

Всички ние можем да решаваме кои искаме да бъдем, как искаме да се отнасят с нас и как искаме да се отнасяме с другите, каза Тилърсън, преди да напусне внушителната сграда на външното министерство, за да замине за родния Тексас, където има ранчо.

Технически 65-годишният Тилърсън остава държавен секретар до края на март. Той обаче делегира цялата обществена и политическа отговорност на своя заместник Джон Съливан в очакване посоченият от Тръмп негов приемник - директорът на ЦРУ Майк Помпео - да бъде утвърден от Конгреса, което няма да стане преди април.