Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС - Турция, съобщи БТА.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата в зависимост от развитието на отношенията с Анкара. В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

"Всяка една държава декларира, че каналите за диалог във Варна трябва да продължат", каза Борисов днес. "Разбира се очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Тези окрити канали за диалог целят едно-едниствено нещо - да потвърдим втория транш и споразумението за тези над три и половина милиона мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница."

В края на миналата година Евросъюзът реши да ореже предприсъединителните фондове на Турция, защото Анкара не спазва върховенството на закона. Това обаче не се отнася за Механизма за бежанците в Турция.

Миналата седмица Европейската комисия прие да отпусне втория транш от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в южната ни съседка. Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в прессъобщението на ЕК.

Премиерът съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той. Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС - Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина. Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова. Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.