Чехия може да изгони руски дипломати от страната в знак на солидарност с Великобритания.

Това стана ясно след изявления на премиера Андрей Бабиш пред журналисти тази сутрин в Брюксел. Снощи лидерите на Евросъюза приеха декларация, в която подчертават, че най-вероятно Москва е отговорна за отравянето на Скрипал, защото няма друго логично обяснение. Брюксел отзова и европосланика в Москва за консултации.

"Да, напълно е възможно да поемем по този път. Става дума преди всичко за единици руски дипломати, които биха могли да бъдат изгонени", заявява Бабиш, предават Нюз.ру.

Още в понеделник премиерът ще обсъди с министъра на външните работи Мартин Стропницки и с други членове на правителството експулсирането на руски дипломати. Андрей Бабаш допълнил, че и други държави от Евросъюза разглеждат възможността да изгонят пратеници на Москва като жест на солидарност с Лондон.

Полша, Франция и трите прибалтийски републики - Литва, Латвия и Естония, също обмислят в най-скоро време да намалят персонала на руските посолства в страните си, разказал пред ТАСС западен дипломат.

Както е известно Тереза Мей изгони вече 23 дипломати от Лондон. Снощи след разговор с британската премиерка и френския президент Еманюел Макрон, германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че не изключва скоро да бъдат предприети още санкции срещу Русия.

На 4 март бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Британски експерти потвърдиха, че това е "Новичок", който е руско изобретение и се произвежда в Русия. Лондон обвини Кремъл за престъплението, а външният министър на Великобритани Борис Джонсън дори допусна, че Путин лично е дал заповед за отравянето на Скрипал.

Москва категорично отрича да е замесана по пякакъв начин с отравянето на агента и дъщеря му. Кремъл изгони 23 британски дипломати и затвори консулството на Великобритания в Санкт Петербург, както и забрани дейността на Британския съвет като ответна мярка на действията на Лондон.