Беглецът Едуард Сноудън поиска политическко убежище в Русия, предаде "Лента.ру".

Това заяви пред телевизия "Лайфнюз" адвокатът му Анатолий Кучерена. Според него документите със съответната молба били предадени на властите в Москва. Сноудън продължава да се намира на руска територия.

Днес изтича срокът на действие на временното убежище на Сноудън в Русия. То бе дадено точно преди година - на 31 юли 2013 г. По закон срокът на разрешението може да бъде продължаван неограничен брой пъти, ако не са се променили обстоятелствата, поради които убежището е предоставено.

През 2013 г. Сноудън разгласи подробности за тайното следене по целия свят, извършвано от Агенцията за националната сигурност (АНС) на САЩ. Самият той е бивш сътрудник на тази агенция. Сред най-скандалните разкрития бяха фактите за подслушването на телефоните на Меркел, Камерън и Оланд. Освен това, въпреки оправданията на Вашингтон, че не следели американци, стана ясно, че технически те могат да записват и следователно четат по около 2 милиарда имейла на месец. Самият Сноудън се изфука в интервю, че знае германците с кого си лягат, какво вечерят и за кого гласуват.

Разкритията му бяха публикувани във водещи световни издания и сериозно обтегнаха отношенията между САЩ и партньорите им в Западна Европа и другите части на света.