Илон Мъск изтри официалните страници на компаниите си Tesla и SpaceX от Фейсбук, съобщи Би Би Си. Поводът - последователи на Мъск в Туитър го предизвикаха да се раздели със страниците си във Фейсбук и да се присъедини към акцията на движението #deletefacebook.

Последователите на идеята за бойкот на мрежата Марк Зукърбърг стават все повече след разкритията за неправомерно събиране на данни и използването им от компанията Cambridge Analytica. Става дума за злоупотреба с личната информация на над 50 милиона души, която е използвана за манипулиране на избиратели в САЩ за президентския вот, спечелен от Доналд Тръмп и гласуването на референдума за "Брекзит".

Мъск е бил провокиран от последователите си, след като сам се е пошегувал с изявление на говорителя на компанията Sonos, който щял да спре рекламите си в социалната мрежа за седмица. В разговора с потребителите на Туитър собственикът на Tesla казва, че компанията му SpaceX има официална страница във Фейсбук и заявява, че всъщност не я е виждал. Няколко минути, след като е предизвикан, Мъск изтрива въпросната страница, разказва Би Би Си. Същото се случва и със страницата на Tesla. Двете страници общо са имали повече от 2,5 милиона последователи преди да бъдат деактивирани. 

През 2016 година Фейсбук използва SpaceX, за да изпрати нов комуникационен сателит, който струваше над 200 млн. долара, припомня още Би Би Си. Ракетата обаче експлоадира и разруши сателита при изстрелването си.

Все пак Мъск засега ще продължи да използва платформата за обмен на снимки и видео Instagram, която е собственост на Фейсбук. Той обаче отбелязва, че "влиянието на Фейсбук бавно залязва".