Петзвездната игра на Бенедикт Къмбърбач в „Хамлет“ отново може да бъде видяна на голям екран у нас. Онези, които пропуснаха прожекцията преди 3 години, а и ценителите на високата култура, които искат да изпитат отново наслада от този великолепен спектакъл, имат шанс да го видят на 4 и 25 април във всички кина на „Синема Сити“ в София, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора.

Бенедикт Къмбърбач се преобразява блестящо в образа на датския принц. Спомняме си, че билетите за „Хамлет“ в лондонския арт център „Барбикан“ бяха изкупени буквално за минути след пускането им в продажба – близо година преди премиерата. Впоследствие спектакълът се превърна в едно от събитията на годината – не просто заради безпрецедентния интерес, а най-вече заради великолепната игра на Къмбърбач.

Критиката, разбира се, беше безпощадна. Доменик Кавендиш от „Дейли Телеграф“ заяви, че петзвезден актьор е поставен в средняшко, тризвездно шоу.

„Бенедикт Къмбърбач наистина е зашеметяващ, но е в клопката на посредствена постановка – коментира Кавендиш. – Енергията на вечерта е прахосана заради ограничения Елсинор на сценографа Ес Девлин и тенденцията на Линдзи Търнър да накъсва текста.“

„След цялото това свръхвълнение, как да оценим Хамлет на Къмбърбач? – пише Куентин Летс от „Дейли мейл“. – Дали кавалерът от малкия екран Бенедикт носи същината на датчанина? Да. Но неговото изпълнение е по-добро от останалата част на спектакъла. Това е един добър Хамлет в скърпена, на места дори детинска постановка.“

„Къмбърбач ни дава същината на Хамлет – анализира Майкъл Билингтън в „Гардиън“. – Но той би могъл да ни предложи безкрайно повече, ако не беше затворник на посредствена продукция, която издига визуалните ефекти над последователността на наратива и изследването на персонажа.“

Всичко това не отказа публиката, а предизвика интереса ѝ още повече. През 2015-а спектакълът, режисиран от Линдзи Търнър, се излъчи на живо чрез сателитна връзка и до днес вече е гледан 750 хил. зрители по цял свят.

Прожекцията на „Хамлет“ е част от програмата NT Live на Британския национален театър за излъчване на хитови театрални продукции от Обединеното кралство в кина по целия свят.

Преводът на български език е на Cikanek Management.

Площад "Славейков"