193 български общини са подали заявление за за безплатен високоскоростен интернет, а бюджетът, който отпуска Европа по този проект е 120 млн. евро.

Българската еврокомисарка Мария Габриел и министърът на транспорта Ивайло Московски обясниха и какъв ще бъде принципът, по който ще се отпуска финансиране:

"Първи дошъл, първи обслужен“.

Общините ще получат ваучер на стойност 15 хиляди евро. Сумата може да се използва за инсталация или преоборудване на вече съществуващата система. Процедурата стартира на 15 май, а подборът ще бъде на принципа – печелят първите 1000 кандидати. Общият брой на кандидатствалите в цяла Европа към момента е 7502.

„В България има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. В същото време обаче, съществува дисбаланс между големите градове и малките селища“, обясни Московски.

Според него скоростта на достъпа до интернет е на добро ниво, но като покритие, има какво да се желае.

„Все още 32 процента от българите не ползват интернет и този проект ще помогне на дигиталното възпитание с още една крачка напред“, каза още министърът.

Той призова общините за активност. Ако даден проект не бъде одобрен на първия етап, той ще може да кандидатства за финансиране в някой от следващите 4 конкурса.