Френското посолство в България е притеснено от ареста на френския гражданин Николай Колблюков, известен като противник на руския президент Владимир Путин.

Това съобщиха днес от дипломатическата мисия за Клуб Z. Оттам обаче не пожелаха да уточнят подробности. От посолството отказаха да отговорят и дали притеснението се дължи на факта, че теоретично Кобляков може да бъде екстрадиран в Русия. Но добавиха, че дипломат го е посетил в ареста и задържаният засега не се е оплакал от условията в ареста.

Николай Кобляков, който има двойно руско-френско гражданство, е задържан на 29 юли на летище София, където е пристигнал със самолет. Това е станало по искане на Русия, която го е обявила за издирване чрез Интерпол. Сега той е в арест на Националната следствена служба, а софийският градски съд трябва да реши съдбата му в събота, когато изтекат 72 часа от задържането.

Кобляков живее в Париж и оглавява базираната там асоциация "Русия-свободи". Тя е организирала акции в подкрепа на хвърлени в затвора противници на президента Владимир Путин и на певиците от пънк групата "Пуси райът", които бяха осъдени на по 2 години лагер заради акцията си срещу президента в московски храм.

Николай Кобляков живее във Франция от 2010 г., когато напуска Русия заради тормоз от страна на властите, пише руското издание на сп. "Форбс". Тогава, навръх рождения му ден, прокуратурата нахлува в московското му жилище в 6 часа сутринта със заповед за обиск. Той е заради обвинения в мошеничество срещу Кобляков в качеството му на притежател на френската търговска компания "Станкофранс". Тя е дъщерна фирма на руската "Станкоимпорт".

В Русия Кобляков създал мрежата от пансиони за възрастни хора, носеща името "Синиър хотел груп". В Париж той притежава книжарницата "Либрери дю глоб". Там се продават руски книги. През 2012 г. в нея се е помещавал избирателен участък на Координационния съвет на опозицията.

През същата година книжарницата била на ръба на фалита. Тогава тя била спасена от руския олигарх Юрий Ковалчук, притежаващ 38 на сто от банка "Россия". Той купил 5 процента от магазина за книги и прехвърлил по сметката му 200 000 евро.

Вчера Юрий Ковалчук бе включен в новия черен списък на ЕС срещу граждани на Русия, санкционирани заради дейност, заплшваща суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Олигархът е сред най-приближените на Владимир Путин хора.

Кобляков бил преследван в родинтата си и заради веригата от пансиони за старци "Синиър хотел груп", допълва "Форбс". Той започнал да изгражда мрежата през 2007 г. и започнал от подмосковния парк-хотел "Монино". По-късно руснакът прехвърлил на инвестиционната компания  "Националний капитал" 51 на сто от собствеността на "Монино" с цел привличане на повече инвестиции. Малко по-късно той бил дружески предупреден, че ако не прехвърли и останалите 49 процента, ще бъде вкаран в затвора.

От оглавяваната от Кобляков асоциация "Русия-свободи" наели адвокат, който да защитава интересите му. Привечер на 1 август движението ще проведе протестен митинг пред българското посолство в Париж заради задържането на опозиционера.

Самият Кобляков съобщил на руското издание на "Форбс", че ще прекара в ареста 72 часа.