Конституционният съд (КС) отмени таксата от 20% върху приходите на слънчевите и вятърните централи. Специалният налог бе приет с гласуването на бюджета за 2014 г. по предложение на "Атака" и влезе в сила от началото на годината.

Отпадането на таксата е по предложение на съдията-докладчик по делото Димитър Токушев.

Според КС таксата неправомерно е обявена за „цена на услуга“.  Срещу заплатените 20% обаче производителите на зелен ток не получават нищо.

Конституционното дело срещу таксата беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев. Замисълът на въвеждането ѝ бе 20-те процента върху приходите да се превеждат на всеки три месеца и чрез постъпленията да се стабилизира финансово разклатената Националната електрическа компания.

Дефицитът на държавната компания е над 3 млрд. лева и след решението на КС вероятно ще продължи да нараства.

Според мотивите, с които държавният глава атакува таксата, тя създава условия за неравнопоставено третиране на производителите на електрическа енергия. Конституцията гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност. Въведената само за слънчеви и вятърни централи такса създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране, обяви през януари Плевнелиев.

За първото тримесечие на годината от специалната такса бяха събрани малко над 35 млн. лева. Тези пари няма да бъдат върнати на централите, произвеждащи ток от вятър и слънце, тъй като решенията на Конституционния съд са валидни за напред.