Как хижа на горското стопанство в Национален парк "Рила", която е с курортно предназначение, се отдава под наем от земеделското министерство за ловен туризъм? Този въпрос задават от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Оттам са сезирали по компетентност главния инспекторат на Министерския съвет със съмнения за възможно законово противоречие.

Хижата е с курортно предназначение и се намира на територията на парк "Рила", извън дивечовъдния участък Паничище, посочват от АКФ. Според тях има разминаване между заповедта на министъра на земеделието, горите и храните за провеждане на конкурса за "стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъден участък Паничище в района на дейност на териториално поделение "Държавно горско стопанство Дупница" и местоположението на базата, в която се намира дивечовърният участък.

"За експертите на АКФ прави впечатление, че в точка VIII от заповедта е посочено, че конкурсът включва отдаване под наем на база за ловен туризъм сграда "Рилски езера" с идентификатор 65365.210.91.9, находяща се в Сапарева баня, община Сапарева баня, област Кюстендил, разположена в поземлен имот с идентификатор 65365.210.91 със застроена площ 100 кв. м на един етаж,  акт за частна държавна собственост № 1384/12.11.2013 г. Видно от направена справка на правния екип на АКФ в кадастрално-административната информационна система сграда "Рилски езера" не се намира на територията на дивечовъден участък Паничище, а се намира на територията на Национален парк "Рила", като в кадастралната карта и регистър е посочено, че сградата има функционално предназначение курортна, туристическа сграда", посочват от фонда.

В допълнение посочват, че според Закона за лова и опазване на дивеча "Бази за ловен туризъм" са сгради и прилежащите към тях терени и инфраструктури, специализирани за нуждите на ловния туризъм. А Законът за защитените територии (където попада и националният парк) забранява дивечоразвъдна дейност и ловуването освен при регулиране на числеността на животинските видове.

"В защита на обоснованата висока обществена чувствителност към теми, свързани с прозрачното управление на зони и обекти на територията на националните и природните паркове в страната, АКФ сезира по компетентност Инспектората на МС, като очаква да се извърши обстойна проверка, да се съберат относими доказателства и да установи дали са налице извършени нарушения на закона", посочват в заключение от НПО-то.

Това е вторият опит за предоставяне на стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъден участък Паничище. В края на януари Югозападно държавно предприятие-Благоевград обяви процедурата. Обявеният срок за стопанисване е 15 години, а началният размер на годишната вноска е 16 630,49 лв. без ДДС. Конкурсът включва отдаването под наем на "база за ловен туризъм" - сградата "Рилски езера", с начална годишна наемна цена 624 лв. без ДДС.

В края на февруари се оказа, че победител в конкурса все още не е излъчен, тъй като до 22 февруари - първата дата за подаване на документи, определена със заповед на министъра на земеделието, не са се явили кандидати. Като втора дата за внасяне на оферти в заповедта бе посочен 7 март.