Интервюто на прокурорката по делото за 12-те имами накара и втора партия да реагира с искане за проверка за разделяне на обществото по етнически и религиозен признак. От "Да, България" разпространиха позиция на местната си структура в Рибново, в която се настоява да се провери дали интервюто на прокурор Недялка Попова е автентично и ако да - тя да понесе отговорност по закон. 

Във въпросната публикация в сайта "График нюз" отпреди няколко дни Попова, която е наблюдаващ прокурор по делото срещу Ахмед Муса от Пазарджик и 12- те имами, обвинени проповядване на радикален ислям, заявява:

В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът  ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура.

В неделя на изказванията реагира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че партията ще сезира прокуратурата за изявите на обвинителката, насаждащи омраза срещу българските мюсюлмани. От движението откриха "двоен аршин" в работата на държавното обвинение, когато става дума за делото срещу имамите и проверките срещу прояви на националисти.

  

Днес от "Да, България!“ в Рибново изразиха тревога "от разпространените послания, придобили популярност като интервюто на прокурор Попова от 21 март в сайта „Трафик нюз“, в което открито се проповядва нетърпимост към българските мюсюлмани и последните са представяни като заплаха за сигурността на държавата."

"Ние настояваме компетентните органи незабавно да проверят автентичността на въпросното интервю и в случай, че бъде потвърдена, от прокурор Попова  да бъде потърсена предвидената от закона отговорност. Призоваваме Комисията по професионалната колегия на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет незабавно да извърши проверка за съответствие на поведението на магистрата с изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и да предприеме всички необходими действия за налагане на предвидените за това санкции. Недопустимо е в 21 век, в европейска България, представители на държавната власт да разделят българските граждани по религиозен признак", се казва в позицията.

От "Да, България" допускат, че въпросното интервю на прокурорката може да не е автентично. Затова искат проверка и на това обстоятелство и ако се окаже, че има манипулация -  "то незабавно компетентите органи да започнат досъдебно производство за установяване на всички обстоятелства и наказване на лицата, които проповядват и подбуждат към дискриминация и омраза на религиозна и етническа основа".

"Ясно заявяваме, че за опазването на етническия и религиозния мир в родината ни, както и за просперитета на държавата, са необходими колективните усилия на целокупната гражданска нация" - с тези думи завършва деклацарията на "Да, България".