43 години след първото издание на химна Stairway to Heaven великата британска група Led Zeppelin има намерение да пусне алтернативна версия на парчето, съобщи The Independent.

Римейкът на прочутата "Стълба към небето" ще се появи като бонус трак към разширеното издание на албума Led Zeppelin IV, който ще се появи на пазара през октомври, ремастерирано лично от китариста Джими Пейдж.

В съобщение на компанията Atlantic, която издава плочата, се казва, че алтернативната версия на Stairway to Heaven е миксирана в Sunset Sound Studio в Лос Анджелис. "Сега феновете на групата ще чуят една от най-знаменитите песни на всички времена такава, каквато не са слушали никога", обещава лейбълът.

8-минутната "Стълба към небето" е записана през 1971 г. и веднага придобива култов статут. Неотдавна Led Zeppelin бяха дадени под съд за плагиатство от името на покойния китарист на групата Spirit Ранди Калифорния. В искът се твърдеше, че Stairway to Heaven е преписана от неговата песен Taurus. Според адвоката на фонда, представляващ мъртвия г-н Калифорния, "цепелините" са спечелили от това парче повече от $562 милиона и е редно да си платят пропуснатите ползи на наследниците. Делото още се точи из съдилищата.