Турция не планира действия срещу Русия и няма да гони руски дипломати. Това заяви вицепремиерът Бекир Боздаг, след като над сто руски дипломатически представители бяха експулсирани от Европа, САЩ и Канада в отговор на отравянето на шпионина Скрипал във Великобритания. Акцията започна Лондон с експулсирането на 23-ма руски дипломати.

"Отношенията между Турция и Русия са добри и се развиват в положителна насока. В този смисъл Турция не възнамерява да вземе каквото и да било решение срещу Русия", каза Бодзаг след заседание на кабинета в турската столица Анкара.

Най-малко 45 руски дипломати бяха изгонени от страни членки на ЕС. Съединените щати изгониха 60 души и обявиха закриване на консулството в Сиатъл.

Операция "Маслинова клонка"

Относно операцията на Турция "Маслинова клонка" в Северна Сирия Боздаг съобщи, че са били "неутрализирани" 3775 души от старта на офанзивата в Африн. На срещата ЕС - Турция във Варна вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган даде ясно да се разбере, че Турция няма да отстъпи от региона и няма да прекрати военните си действия в Сирия срещу "терористични групи".

По думите на Бекир Боздаг 282 селища, 50 стратегически обекта и 332 локации се намират вече под контрола на турската армия и Свободната сирийска армия (FSA).

Турция започна операцията на 20 януари, за да прочисти района от кюрдските Сили за защита на народа (YPG). Повече от 30 години Анкара води битка с обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и исканията на кюрдите за по-голяма автономия. Опасенията на турските управници са от създаване на кюрдска държава на територии в Северна Сирия, тъй като от другата страна на границата са райони, населени предимно с кюрди.

На 18 март турските въоръжени сили и Свободната сирийска армия заявиха, че вече имат пълен контрол над Африн. Боздаг заяви, че турските военни действия в Африн обаче не са приключили.

По думите на турския вицепремиер по време на операцията се оказват особени грижи за цивилното население - затова и продължава обезопасяването на района от мини и експлозиви. Според Боздаг Турция подкрепя почти 40 000 цивилни граждани в 106 места в района на Африн, а турски организации като турския "Червен полумесец", Фондацията за управление при бедствия и аварии (AFAD) и Фондация "Дианет" (към турската Дирекция на вероизповеданията) оказват хуманитарна помощ.

Турция ще продължи да оказва медицинска помощ на региона, добави той.

Междувременно стана ясно, че Анкара не възнамерява да извърши военна операция в района Синджар в Северен Ирак без пълно съгласуване с Багдад. Това е заявил турският премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с иракския си колега Хайдер ал Абади.

"Ние няма да извършваме никаква операция без одобрението на иракското правителство. Турция уважава суверенитета на Ирак и няма да предприема никакви действия, които биха могли да го нарушат", е казал Йълдъръм. Той е потвърдил, че към момента между иракските и турските власти няма споразумение за провеждане на военна операция на територията на Ирак.

Хайдер ал Абади на свой ред е посочил, че правителствените сили на Ирак владеят напълно цялата територия на страната и са способни сами да се противопоставят на местните бойци. Той също така е заявил, че Ирак е против това "Турция да надхвърля своите правомощия".

В огласеното от Анкара съобщение за разговора, цитирано от турския телевизионен канал НТВ, бе посочено, че турската страна е подчертала "важността, отдавана на близкото сътрудничество в борбата с тероризма със съседен и приятелски Ирак" и е изразила очакване Ирак, "в духа на добросъседските отношения, да предприеме съответните мерки спрямо терористичната организация ПКК.

И за срещата във Варна

Наред с това Боздаг коментира и срещата на върха Турция - ЕС, състояла се на 26 март във Варна, на Ердоган с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. "Надяваме се, че тази среща ще отвори нова врата, а двустранните връзки - ново ускорение", заяви вицепремиерът. 

Единственият реален резултат от срещата беше потвърждение, че споразумението между Турция и ЕС за бежанците ще продължи, а Брюксел ще осигури и оставащите 1.2 милиарда евро от общо обещаните 3 милиарда евро за трите милиона бежанци от Сирия.