Премиерът Бойко Борисов разпореди на посланика ни в Русия Бойко Коцев да се прибере в София - "за консултации". А шефовете на ДАР и ДАНС - Драгомир Димитров и Димитър Георгиев, са на спешна среща с представители на партньорски служби в Министерския съвет.

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев. Двамата са обсъдили случая "Скрипал", както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност. Премиерът Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство."

Това гласи кратко съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. Привикването на дипломат за "консултации" е индикация за проблем.

Самият Борисов заяви неотдавна, че България няма достатъчно доказателства за вина на Москва по случая с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Оттогава обаче вече 17 държави от ЕС последваха примера на Великобритания и отпратиха руски дипломати у дома. Че България няма да предприема таква мярка бе обявено и от Министерството на външните работи преди ден, а днес бе повторено от вицепремиера Екатерина Захариева.

Очаква се посланикът ни в Москва Бойко Коцев скоро да бъде заменен от секретаря по външна политика на президента Румен Радев - Атанас Кръстин. За това са се договорили премиерът Борисов и държавният глава. Издаден указ обаче засега няма.

Мандатът на Коцев отдавна е изтекъл, оглавява мисията ни в Москва от 2012 г., но доскоро нямаше съгласие между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 за смяната му. Неофициално начело на посолството в Русия се спрягаше посланичката ни в Швейцария и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева. Но в името на междуинституционалното разбирателство е било възприето предложението Кръстин да оглави мисията.

"Това е възможно най-мекия вариант за реакция. Проблемът на Борисов остава - като страна европредседател България и нейната политика не представлява мейнстрийма или политиката, която болшинството страни в ЕС провеждат, заедно със САЩ и Канада - а имено експулсацията на агенти под дипломатическо прикритие... Да се готви следващия посланик в Русия - избор на Румен Радев. Ако премиерът си мисли, че ще върне Коцев тихомълком много греши", коментира в свой пост във Фейсбук бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. 

Междувременно в Министерския съвет и в президентството се провеждат срещи на шефовете на българското разузнаване (ДАР) и контраразузнаване (ДАНС) с представители на партньорски служби. Това е и причината шефовете им - Драгомир Димитров и Димитър Георгиев, да изпратят заместниците си на изслушване от парламентарната временна комисия за сделката за ЧЕЗ.