Юлия Кръстева - световно известна като психоаналитик, лингвист, семиотик, философ - се оказа агент на Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата в свое решение след проверка на сътрудниците и членовете на редакционния съвет на "Литературен вестник". Сред 32-рата проверени души, работили в изданието, Кръстева е единственото обявено име. За още един човек от вестника не са предоставили информация.

От решението на комисията става ясно, че са открити документи, изготвени от щатни служители на ДС, които се съдържат в личното й дело, което е два тома, и работното й дело, което е запазено.

Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г. Според биографията й това е 5 години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство. Тя е била регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели в Първо главно управление III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. През 1966 г., две години след като завършва френска филология в София, заминава за Франция, където става част от водещите философски и литературни кръгове. Прави докторантури по семиология и лингвистика и преподава в Парижкия университет "Дени Дидро".

Тя има и частна практика като психоаналитик. Преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор, където дели професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров. Лекции чете и в Университета на Торонто, както и в други висши учебни заведения в Европа и САЩ. Тя е и изпълнителен секретар на Международната асоциация по семиология и член на много редакторски съвети. Юлия Кръстева е също член на Британската академия.

През 1997 г. получава Ордена на Почетния легион на Франция. През 2004 г. й е присъдена Холбергова награда.