Европейската комисия дава на Facebook срок от две седмици, за да реши въпросите, възникнали покрай скандала с изтичане на 50 милиона потребителски профила от социалната мрежа и ползването им за политически кампании, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Трябва да стане ясно дали и данните на европейски граждани са били засегнати, смятат от европейската институция.

ЕК иска и подробно да бъде информирана за мерките, които се предвиждат за преодоляване на подобни течове в бъдеще. Това пише еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова до главната изпълнителна директорка на социалната мрежа Шерил Сандбърг.

"Скандалът застрашава демокрацията и подкопава доверието в социалната мрежа", подчертава Йоурова в писмото. 

И отбелязва, че досегашните отговори на основателя и собственик на компанията Марк Зукърбърг не са задоволителни. Той обяви, че дупките в сигурността, позволили теча на данни, са запълнени още преди години, но и обяви, че Facebook ще вземе нови мерки.

Самият създател на социалната мрежа обаче избягва да говори публично след първоначалните си интервюта след първите дни на скандала с Cambridge Analytica. Макар да бе поканен да говори по въпроса лично пред британските депутати (тъй като компанията работи на Острова), той ще изпрати в Лондон главния си технологичен директор Майк Шрьопфер или главния си директор по продуктите на компанията Крис Кокс. Те били по-компетентни да отговарят на въпросите на депутатите.