Премиерът Бойко Борисов ще бъде повикан на изслушване във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства при приватизацията и планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България. Това трябва да стане на следващото заседание - поне такова ще е съдържанието на писмото, което ще бъде изпратено до министър-председателя. Народните представители ще искат Борисов да разясни защо и как е взето решението държавата да иска да участва в сделката между ЧЕЗ-Груп и купувача на българския им бизнес - "Инерком" на Гинка Върбакова. И как точно държавата възнамерява да реализира евентуалното си участие.

Това се разбра след сбирката на депутатите от комисията днес. Тя беше на закрити врата, защото бяха изслушани представители на Министерството на финансите - те трябваше да отговарят по темата как върви арбитражното дело, заведено от ЧЕЗ срещу България. За разговор бяха поканени още шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване", но на тяхно ясто дойдоха заместници и началници на дирекции - заради провеждаща се по същото време среща в Министерския съвет, както обясни председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП).

Депутатите не са останали доволни от отговорите на изслушаните днес институции затова са поискали допълнителна информация. Причината  - от ДАНС отново не са представили данни откъде би дошло финансирането на покупката на ЧЕЗ-България от "Инерком" на Върбакова. От финансовото ведомство пък не е била предоставена информация на какъв етап е арбитражното дело, което е на стойност от около 1 млрд. лв.

"В хипотеза на подписан договор сме, но няма окончателно плащане и доколкото разбирам службите ни имат конкретна информация относно набавянето на тези финансови източници. Допълнително ще изискваме информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорно или друго финансиране. Към момента няма никакво финансиране, а по-скоро има намерение за такова", заяви Бойчев по повод парите за сделката.

На следващата сбирка на комисията във вторник освен премиера, ще бъдат поканени и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране. Бойчев е изплатил писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов още миналата седмица. Ще се очаква да бъде представена информация за извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и за старата процедура по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ.