Захари Бахаров е носителят на „Икар 2018“ за водеща мъжка роля, за играта си в спектакъла „Чамкория“.

„Днес се оказа специален ден за нашето семейство и фамилия – каза Бахаров, визирайки наградата по-рано вечерта за брат си Явор - за поддържаща мъжка роля – Благодаря на майка ми – за цялостно творчество, благодаря на Диана (половинката му – бел. ред.), че ме търпи с този отвратителен мустак, благодаря на Максим Бахаров и Кая Бахарова (децата му), която освен всичко днес има рожден ден!“

Четирима актьори от „Ревизорът“, заглавие от афиша на Сатирата, спечелиха първия „Икар“ от наградите на Съюза на артистите на церемония във вторник вечерта в Народния театър. Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов бяха отличени за играта си в спектакъла на Нина Димитрова.

Благодарностите на четиримата, все още студенти в НАТФИЗ, протекоха като малък етюд, в който бяха посочени Съюза на артистите, професора им Здравко Митков, публиката и… режисьорката им Нина Димитрова. Четиримата извикаха на сцената и останалите участници в спектакъла, „защото наградата е за всички“.

В спортен дух продължи церемонията, донесла икари последователно на „Парченцето“ по мотиви на Шел Силвърстийн, режисьор Веселин Бойдев, Държавен куклен театър – Бургас – за куклен спектакъл, и на „Авеню Q” на режисьорите Уест Хайлър (САЩ) и Петър Кауков, Столичен куклен театър – за постижение в кукленото изкуство.

Наградата за поддържаща женска роля отиде у София Бобчева – за Зина в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)“ от Максим Горки, реж. Красимир Спасов, и за Медицинската сестра в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“.

София Бобчева бе отличена за поддържаща роля. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Явор Бахаров получи статуетката за поддържаща мъжка роля – за образа на Микеле в „Редки тъпанари”, спектакъл на Теди Москов, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Бахаров благодари на колегите си…, на Народния театър… – сцена, на която никога не бил стъпвал – на брат си Захари, на спектакъла „Чамкория“… изброи и още случайно или не имена и заглавия на спектакли, докато не пожела на публиката „приятна вечер“.

Явор Бахаров с „Икар“ за играта си в „Редки тъпанари“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Наградата за авторска музика получи композиторът Асен Аврамов – за Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор Достоевски, режисьор Иван Добчев, на Театрална работилница „Сфумато“.

За сценография бе отличен Никола Тооманов – за сценографиите на „Пияните”, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала“, и за „Танцът Делхи“, режисьор Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“.

Театър „София“ получи икара за майсторско техническо осъществяване, присъден за спектакъла „Франкенщайн“.

Ива Свещарова и Вили Прагер грабнаха статуетката за „Shamebox” на „Брейн Стор Проджект“ и ДНК, Национален дворец на културата.

Икарът за „Златен глас“ при жените отиде у Даниела Йорданова, озвучила Маргарет Тачър във филма „Желязната лейди“, а при мъжете – у Христо Узунов, за Фома в сериала „Мутра по заместване“. И Узунов, и Йорданова признаха, че също за първи път стъпват на сцената на Народния. Узунов сподели и че това е от малкото случаи в живота му, когато се е чувствал толкова специален.

Сценографът Васил Рокоманов получи икара за критически текст – за книгата си „История на сценографията“, издадена от Националната художествена академия.

Най-успешните театрални сезони бяха отличени с грамоти от министъра на културата Боил Банов – Държавен куклен театър в Сливен и Театър „199“.

Радина Кърджилова спечели икара за водеща женска роля – за ролата на Екатерина в „Танцът Делхи“, спектакъл на Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“.

Кърджилова благодари на целия екип, на партньора си в живота Деян Донков, а той не се удържа и изскочи на сцената, за да ѝ благодари, че го е дарила със сина им Христо.

Галин Стоев получи икара за режисура – на спектакъла „Танцът Делхи“.

Галин Стоев бе обявен за най-добър режисьор. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

А за спектакъл на годината бе определен „Пияните“ на Явор Гърдев, заглавие от афиша на Театър „Зад канала“.

„Трогнат съм – сподели шепнешком от сцената Иван Иванов, обявен за носител тази година на „Икар“ за чест и достойнство, аплодиран от залата на крака. – Обичам ви, обичайте ме!“

Иван Иванов пожела публиката да продължи „да го обича“, защото – както знаем – „Всичко е любов“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Площад Славейков